Първи прогнози за новия служебен кабинет на Радев

Бойко Рашков ще остане начело на МВР в новия служебен кабинет на Румен Радев, за да чегърта калинките на ГЕРБ до поредните предсрочни избори на 14 ноември. Рашков е част от новия служебен кабинет, който официално ще бъде обявен утре – 16 септември.

Засега е ясно, че икономическият и финансовият министри Кирил Петков и Асен Василев са аут, защото се очаква на 22 септември двамата да обявят с коя партия ще се борят за свое място под политическото слънце, пише още Narod.bg.


В икономиката на мястото на Кирил Петков министър ще застане досегашната му заместничка Даниела Везиева. Тя бе зам.-министър на икономиката и във второто правителство на Бойко Борисов като представител на Реформаторския блок.


Като министър на финансите на мястото на Асен Василев пък Радев е решил да назначи Валери Белчев. Той бе начело на Фонда на фондовете във второто правителство на Бойко Борисов. Със сигурност си заминава и транспортният министър Георги Тодоров. Само преди по-малко от седмица той се оказа в епицентъра на скандал, свързан с удълбаването на пристанище Варна.

 

Тодоров доста неубедително се опита да защити пред парламента възложеното чрез инхаус поръчка за близо 400 млн. лв. удълбочаване на пристанище „Варна“, за което се говори от години, но реално бе задействано след като ТЕЦ „Варна“, към чието пристанище води единият от каналите, бе купен от почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Другата му спорна теза беше, че вътрешното възлагане е станало без негово знание, докато е бил шеф на пристанищната администрация. На неговото място като служебен министър на транспорта ще седне Христо Алексиев, който беше номиниран за министър в първия кабинет, предложен от Слави Трифонов.


Най-вероятно с поста си ще се раздели и туристическият министър Стела Балтова. Най-големите туристически браншови структури вече са изпратили писмо до президента Румен Радев с предложения за кандидати за нов министър, излъчени от бизнеса. Браншът е предложил за нейното място Георги Щерев, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. Туристическият сектор вече веднъж издигна кандидатурата му и преди избора на настоящия служебен министър на туризма Стела Балтова.


В президенството ще се решава съдбата на здравния Стойчо Кацаров, който засега запазва шансове да продължи реформите в сектора и в следващия служебен кабинет,ь посочва още сайтът.


Социалният Гълъб Донев, на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и военният Георги Панайотов със сигурност запазват позициите си и след 16 септември до вота на 14 ноември.