Хамид Хамид защити Бюрото на Гешев с аргумент, че е стреляно по защитен свидетел

Днес, при старта на Народното събрание, депутатът от ДПС Хамид Хамид излъга най-нагло, след като започнаха обсъжданията по законопроекта, свързан с преместване на Бюрото за защита на свидетелите от главния прокурор към Министерството на правосъдието.

След като първи взе думата, той заяви от най-високото място, че целта на законопроекта е да се осветлят защитените свидетели. В своя подкрепа даде пример, посочвайки Цончо Ненов, който според Хамид бил защитен свидетел и срещу него е открита стрелба на 4 август тази година. Депутатът, за да бъде по-убедителен, дори прочете заглавие от медия.

 

Фактите са: Цончо Ненов никога не е бил защитен свидетел по делото „Килърите“. Не е искал подобна подкрепа и явно е дал показания в съда по делото срещу групата за мокри поръчки на Петър Стоянов-Сумиста. Между впрочем, Хамид би трябвало да знае, че бандата бе осъдена не от спецсъда, а от нормален съд. По това дело трима души отидоха в затвора до живот. 

 

Ако Хамид беше се поинтересувал, щеше да узнае, че други двама човека по същото това дело срещу "Килърите" са били под защита на Бюрото, като единият доброволно се е отказал от защитата си по времето, когато Бюрото премина под шапката на главния прокурор. Именно тогава се разбра за сериозни проблеми в неговата работа и за недопустимо отношение към защитените лица. Скандалът около този случай, обаче, заглъхна без каквито и да е последствия.

 

Г-н Хамид би спечелил много повече, ако излага истински аргументи в защита на това Бюрото да остане под крилото на главния прокурор. Днешното му изявление обаче поражда съмнения.

 

Фрог Нюз