Финансистът Любомир Дацов: Отказът на политическите партии да управляват трябва да бъде наказан

"За какво ни е управление, ако вървим по инерция? Не ни трябва. Икономиката и другите неща се случват много добре без някой да получава заплата като министър. Отказът на политическите партии да управляват трябва да бъде наказан по някакъв начин."

Това мнение изрази в предаването "Лице в лице" по bTV финансистът Любомир Дацов.

 

"Последните 3 години политиката, която води до свръхпредлагане, е път за никъде. Г-н Радев (бел. ред. гуверньорът на БНБ Димитър Радев) е дипломатичен, той се опитва да каже, че е време някой да се усети, че е време за тотално различна политика. В тази предизборната кампания трябваше да има един сериозен въпрос - как ще се консолидира бюджетът. Минималната работна заплата за следващата година вече е одобрена, макар че това не трябваше да се прави. Тя ще скочи от порядъка на 14-15 процента. При военните - с 30% скачат възнагражденията им", обясни специалистът.


{!!REKLAMA!!}

Експертът бе категоричен, че като цяло имаме загуба на конкурентоспособност и производителност. По думите му еврозоната е спасение за излизане от валутния борд.

 

Икономистът Кузман Илиев на свой ред обясни, че в един момент приходите започват да се забавят и се получава една дупка. Според него държавата все пак прави някакви реформи. Международният валутен фонд ни натискат за осигуровки, за данъци, постоянно, посочи той.

 

{!!REKLAMA!!}
"Има лоша тенденция у нас. Структурата на икономиката ни е много по-различна от на световните икономики. Има тенденция тази нестабилност, която съществува, да се развие. Има спад на индустрията за следващата година заради Германия, инфлацията ще продължи да бъде ниска, ще има цялостно стагниране в икономиката", смята той.