Националното събрание на Франция гласува за по-високи данъци за най-богатите

Националното събрание на Франция (долната камара на парламента) гласува изменение на проектобюджета на страната за 2025 г., представен от френското правителство.

Посредством него се въвежда допълнителен данък върху печалбите на най-големите корпорации в страната (с приходи от над 1 милиард евро) и се увеличават данъчните задължения за гражданите, чиито доходи надхвърлят 250 000 евро годишно, информира Ройтерс.

 

Предложението за въвеждането на допълнително данъчно облагане на най-богатите е прието предимно с гласовете на депутатите от френската левица, начело с представителите на лявата партия "Непокорна Франция".


{!!REKLAMA!!}

Изменението на проектобюджета е наречено "Поправката Зюкман" по името на френския икономист Габриел Зюкман. Той настоява за облагане с годишна такса в размер на 2 процента на всички активи, които се оценяват на над 1 милиард евро, уточнява Ройтерс.

 

Депутатите от френската левица бяха категорични, че въвеждането на по-високо данъчно облагане за най-богатите може да генерира допълнителни бюджетни приходи в размер на приблизително 13 милиарда евро. Поправката обаче все още е далеч от това да влезе в сила. Бюджетът на Франция за идната година трябва да бъде одобрен и от Сената, горната камара на френския парламент, посочва Ройтерс. 

 

Правителството на Франция представи по-рано този месец проектобюджета на страната за 2025 година. В него се предвижда увеличение на данъци и съкращаване на бюджетни разходи, с което се очаква да бъдат осигурени 60 млрд. евро, за да бъде балансиран бюджетният дефицит на Франция.


{!!REKLAMA!!}

През септември френското издание "Ле-з-еко" предаде, цитирано от Ройтерс, че министерството на финансите в Париж очаква френският бюджетен дефицит да достигне 6 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Това е значително над 5,1 процента, предвидени в последната прогноза на френското правителство, пояснява Ройтерс.