Германският финансов министър разкритикува Шолц и Хабек заради подхода им към икономическите въпроси

Министърът на финансите на Германия Кристиан Линднер разкритикува федералния канцлер Олаф Шолц и вицеканцлера Роберт Хабек заради подхода им към икономическите въпроси, съобщи ДПА.

Линднер е начело на Свободната германска демократическа партия (СвДП), Шолц е член на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), а Хабек е част от "Зелените". Това са трите партии, които представляват управляващата коалиция в Германия в момента, но между тях често се стига до разногласия, които будят безпокойство у избирателите, уточнява ДПА.

 

"Не, предложенията на Шолц не са съгласувани; тези на Хабек също не бяха", отбеляза Линднер във вечерната програма на Цет Де Еф. Той направи препратка към икономическите решения, които двамата взеха наскоро.


{!!REKLAMA!!}

"Говорим си, но не знам нищо за тези предложения. И именно това е проблемът", каза още лидерът на СвДП.

 

По думите му 50% от проблемите в икономиката, въздържаността от инвестиции и колебанието сред потребителите са свързани с несигурността, създадена заради политически въпроси. Линднер призова за яснота по отношение на това "в коя посока върви икономическата и финансовата политика на страната".

 

В противен случай, алармира той, икономическото развитие ще продължи да спада.

 

Миналата седмица Шолц посочи в Бундестага за започването на инициатива в областта на индустриалната политика. Той говори за намеренията си да покани представители на бизнеса, синдикатите и асоциациите на среща в канцлерството, за да обсъдят начини за преодоляване на икономическите предизвикателства.


{!!REKLAMA!!}

Хабек предложи в сряда икономиката да се стимулира с държавни инвестиции, финансирани с дългове и фонд за инфраструктура. Планът му предвижда правителството да възстанови на компаниите 10% от общите им инвестиции.

 

Линднер, който е считан за "финансов ястреб", вече постави под въпрос реализируемостта на предложението на Хабек и продължи да изразява съмнения. Този план "не ме убеждава", категоричен бе той.