Блинкън: Изтребители Ф-16 от Дания и Нидерландия ще летят в украинското небе още това лято

Изтребители Ф-16 пътуват в момента от Дания и Нидерландия за Украйна, съобщи днес държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън на събитие в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

Блинкън, който съобщи новината на Публичния форум на НАТО, подчерта, че тези военни самолети американско производство ще летят в украинското небе още това лято.

 

На срещата на върха на НАТО ще бъде представен много голям пакет помощ за Украйна, който ще изгради ясен и здрав мост за присъединяването ѝ към алианса, уточни той.


{!!REKLAMA!!}

По-рано украинският лидер Володимир Зеленски, който също е във Вашингтон, изрази надежда днес да бъдат взети решения за доставка на още изтребители Ф-16 за страната му. Той съобщи това във видеообръщение, публикувано в "Телеграм".

 

Американският държавен секретар обяви новината за изтребителите по време на Публичния форум на НАТО, който се провежда днес и утре паралелно със срещата на върха на алианса. Целта на събитието, организирано съвместно от правителството на САЩ и няколко мозъчни тръста - Атлантическия съвет, Центъра за нова американска сигурност, Германския фонд "Маршал" на Съединените щати, ГЛОБСЕК и института "Хъдсън", е да подсили обществената осведоменост за решенията на алианса.

 

Блинкън отново изрази солидната подкрепа и солидарност на Съединените щати за нападнатата от Русия Украйна. 


{!!REKLAMA!!}

Сред другите оратори на Публичния форум на НАТО бяха генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг и шефът на Пентагона Лойд Остин.

 

Също като Блинкън, Столтенберг изрази надежда съюзниците да постигнат консенсус за значителен пакет помощ за Украйна, който да послужи като мост към членството й в алианса. Твърде рано е да се каже кога Украйна ще бъде приета за член на НАТО, поясни в същото време той, цитиран от Ройтерс.