Киър Стармър намекна, че Украйна може да използва британски ракети за удари във вътрешността на Русия

Новият британски министър-председател Киър Стармър е сигнализирал, че Украйна може да използва ракети на Обединеното кралство за удари във вътрешността на Русия, информира "Скай нюз", цитирайки негово изявление пред журналисти във Вашингтон, където се намира за срещата на върха на НАТО.

Пред репортери във Вашингтон Киър Стармър е подчертал, че зависи от Украйна да реши как да използва доставените от Обединеното кралство ракети Storm Shadow, което се тълкува като знак, че на украинските сили ще бъде позволено да нанасят удари по цели в Русия. 

 

Премиерът е бил категоричен, че предоставената от Великобритания помощ е "за отбранителни цели", но Киев може "да реши как да я разположи за тези отбранителни цели". 


{!!REKLAMA!!}

Агенция Bloomberg цитира Стармър, че крилатите ракети с голям обсег трябва "очевидно да се използват в съответствие с международното хуманитарно право, както може да се очаква". 

 

Бившият външен министър лорд Камерън, който беше част от предишното правителство на консерваторите, направи аналогични коментари във връзка с използването на ракети Storm Shadow от Украйна по-рано тази година. Тогава Кремъл го определи като "много опасно изявление". Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сега реагира незабавно с думите, че "ако е вярно" казаното от Стармър, тогава "това е още една безотговорна стъпка към увеличаване на напрежението и ескалиране на ситуацията".


{!!REKLAMA!!}

Визирайки, че Русия ще отговори, ако Обединеното кралство разреши използването на своите ракети на руска територия, Песков отбеляза: 

 

"Внимателно ще запишем всичко и ще вземем мерки“.