Политологът Милен Любенов: Отделни депутати от "Величие" биха могли да подкрепят бъдещото правителство

"Вероятно ще имаме редовен кабинет, съставен от ГЕРБ, ДПС и ИТН, защото друга комбинация в рамките на 50-ото Народно събрание ми се струва невъзможна. Не мисля, че Бойко Борисов би предприел крачката да е кандидатът за премиер, особено при тези резултати на ГЕРБ - като брой гласове, които са със 130-140 хиляди по-малко от последните парламентарни избори".

Тази мнение изрази пред БНР политологът и университетски преподавател доц. Милен Любенов.


{!!REKLAMA!!}

"Парадоксално е, че ГЕРБ ще трябва да направят правителство с ДПС, когато получават най-слабия си електорален резултат, и когато ДПС пък получават най-високото си парламентарно представителство по брой мандати в историята. Това ще бъде един доста интересен съюз, от който потърпевши ще бъдат ГЕРБ", смята експертът.

 

Отделни депутати от "Величие" биха могли да подкрепят бъдещото правителство, прогнозира политологът.


{!!REKLAMA!!}

Доц. Милен Любенов предполага, че може би това правителство ще бъде наречено експертно, но е изключен вариантът политическо лице да бъде министър-председател.

 

"Лявото пространство вече е напълно свободно. И в дясното пространство се отваря голяма ниша за други субекти. Така че, ако не се състави правителство и се стигне до нови избори през есента, тогава вече би могло да говорим за евентуален президентски проект", каза още той.