"По време на Втората световна война двата тоталитарни режима извършиха множество престъпления срещу Украйна"

"Светът проспа възраждането на нацизма - в 5 сутринта на 24 февруари 2022 г. И днес всеки, който помни Втората световна война и е живял до днес, чувства дежа вю". Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в обръщение по повод Деня на възпоменание и победа над нацизма във Втората световна война.

"Битката за Киив, бомбардировка на Харкив, Одеса, Днипро, масови гробове, депортиране на деца, филтрационни лагери, колонии за затворници. Страници от учебниците за Втората световна война Русия се върна в заглавията на световните медии, доказвайки с всяко ново престъпление: нацизмът се възроди. Само с новата маркировка: "Произведено в Русия", посочи още той.


{!!REKLAMA!!}

"Да спре това, както през 1945 г., е способен само обединеният свободен свят. Обединен в антипутинската коалиция. Не с думи, а с действия той успява да спре нацистите в Москва, да попречи на новото зло да се разпространи в целия европейски континент, а по-късно и в целия свят. Да докаже вярност към думите "Никога повече!", така че "Никога повече!" отново става актуален".

 

В Деня за възпоменание и победа над нацизма във Втората световна война 1939-1945 г., почитаме паметта на онези, които са дали живота си за мира и сигурността по света - за да не се повторят никога тези ужасни събития, пишат от посолството на Украйна в България.


"Въпреки това, за съжаление, злото все пак се върна. Само днес, в нощта на този паметен ден, Русия атакува Украйна с повече от 50 ракети и 20 дрона. "Никога повече“ стана "отново“, откакто руската федерация започна война срещу Украйна, най-голямата на европейския континент след Втората световна война. Колко още такива "отново" може да има? Светът трябва да положи всички възможни усилия, за да предотврати разпространението на злото.


Украинците знаят много добре цената на войната и победата - най-малко 8 милиона украинци загинаха в борбата през онези години. Гордеем се с украинския народ, който не само се бори героично по време на Втората световна война, но и продължава смело да защитава страната ни във войната, започната от Русия срещу нашия народ през 2014 г.


Днес украинският народ защитава не само свободата на Украйна, но и на страните от целия европейски регион в името на изграждането на устойчив мир и обновена, по-стабилна световна система за сигурност - за изградане на такива условия, при които трагедията на войната ще никога повече не се случва.


Помним цената, която украинските войници платиха тогава и все още плащат за траен мир", посочват още от посолството във Facebook.

 

"Втората световна война обхваща голяма част от планетата. В нея участваха 61 държави. Военните операции се провеждаха на територията на около 40 държави - в Европа, Северна Африка, Азия и Тихоокеанския регион. Според различни оценки в тази война са загинали между 50 и 85 милиона души.


Украинците на страната на антихитлеристката коалиция имат значителен принос за победата над нацизма и съюзниците на Хитлер. Милиони украинци се съпротивляват с оръжие в различни редовни армии по света, а стотици хиляди се сражават в нелегални и въстанически структури. Почти всички украински предприятия бяха преориентирани към нуждите на отбраната. В същото време украинската земя беше един от основните театри на войната, място на мащабни сражения и ожесточена съпротива.


По време на окупацията на Украйна и двата тоталитарни режима извършиха множество престъпления срещу цивилното население, включително Холокост, масови убийства и депортации. Загубите на Украйна по време на Втората световна война възлизат на около 8 милиона души (от които 5 милиона цивилни и 3 милиона военни)", се казва в последваща публикация на украинското посолтво.

 

"Нито една държава не може да претендира за изключителна роля в победата над нацизма. Победата е резултат от титаничните усилия на десетки държави и стотици народи. По същия начин са неприемливи опитите да се крият зад моралния авторитет на победителя във Втората световна война за реваншизъм. Кулминацията на тази агресивна политика на Руската федерация беше нападението над Украйна през 2014 г. и престъпното пълномащабно нахлуване на 24 февруари 2022 г.


{!!REKLAMA!!}

Украинците защитават Европа с оръжие в ръка и дават шанс за изграждане на по-траен мир и за създаване на нова, по-справедлива глобална система за сигурност. Предпоставка за това е победата над Русия, възстановяването на териториалната цялост на Украйна и предотвратяването на бъдеща агресия от страна на руския империализъм срещу когото и да било на планетата. Днес, в условията на агресия, единственият начин да се възстановим е да победим нашественика".

 

ФрогНюз