Грузинската служба за национална сигурност: Протестите искат да свалят правителството с насилствени средства

Грузинската служба за национална сигурност обвини организаторите на протестите в опит да вземат със сила властта и предупреди гражданите да не се присъединяват към тях, съобщи Ройтерс.

Хиляди недоволни граждани излизат ежедневно на протест от близо месец насам срещу законопроекта за „чуждестранни агенти“. Демонстрантите алармират, че законът е инспириран от аналогично законодателство в Русия, използвано за потискане на инакомислието там.

 

В изявление във Facebook грузинската служба за национална сигурност информира, че протестите имат за цел „да разрушат държавните структури и да свалят правителството с насилствени средства“.


{!!REKLAMA!!}

Службата смята, че организаторите на протестите са финансирани от чужбина и са планирали актове на насилие срещу полицията, включително кампания за гражданско неподчинение, която оприличи на „цветните революции“.

 

Предвижда се на 13 май грузинският парламент да разгледа на трето и последно четене законопроекта. Опозицията настоява за нова вълна масови протести от 11 май. Западните държави също осъдиха законопроекта, който ще изисква организациите, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като агенти за чуждестранно влияние.


{!!REKLAMA!!}

Европейският съюз, който даде на Грузия статут на кандидат членка през декември, посочи, че това може да попречи на по-нататъшната интеграция на страната в блока. Законопроектът изправи управляващата партия "Грузинска мечта" срещу коалиция от опозиционни групи, гражданското общество, известни личности и държавния глава на страната.

 

Властите твърдят, че законът е необходим за стимулиране на прозрачността и за гарантиране на грузинския суверенитет. Силите за сигурност неколкократно използваха сълзотворен газ, лютив спрей и водни оръдия срещу протестиращите. Миналата седмица лидерът на основната опозиционна партия в Грузия алармира, че е бил бит от органите на реда по време на протестите.