Руслан Трад: Идва ли нов етап във войната за контрол върху Крим?

"Отвъд спекулацията кога украинската армия ще атакува военна инфраструктура в Крим, вероятно Киев ще търси развитие преди средата на май и началото на юни, когато се очаква начало на руски офанзивни действия в Източна и Южна Украйна, Харков и вероятно Одеса".

Руслан Трад, журналист, Facebook. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.

 

Идва ли нов етап във войната за контрол върху Крим? Различни източници, включително руски, съобщават, че украинските въоръжени сили се готвят да използват оръжия, които са доставяни в момента от САЩ, срещу руските окупационни войски в Крим. Отвъд публичната информация, доставките вече започнаха - буквално часове след гласуването в Конгреса, като се превозват оръжия от складове в Полша и Германия.


{!!REKLAMA!!}

Според руското командване, вечерта на 24 април украинската авиация е изстреляла разузнавателни ракети ADM-160 MALD за откриване на системи за противовъздушна отбрана и радари в окупирания Крим, докато седем самолета за радиоелектронно разузнаване на НАТО са наблюдавали едновременно полуострова.


Трябва да се вземе предвид, че:


- вече е потвърдена информацията за прехвърлянето в Украйна както на нова партида ракети Storm Shadow от Великобритания, така и на ATACMS с обсег над 300 км. от САЩ;


- почти всички кораби на руския Черноморски флот, носещи ПВО, са извън строя или потопени;


- противовъздушната отбрана в Джанкой беше сериозно ударена на 17 април, в това число 5 инсталации С-300 и С-400, заедно с радар;


Може да се предположи, че руските летища в Крим, военни бази, щабове и, разбира се, Кримският мост скоро могат да бъдат атакувани, както стана с летище “Джанкой”.


Дори ако все още има съоръжения за противовъздушна отбрана в Крим, практиката показа, че С-300 и С-400 са лоши при прихващане на балистични ракети, а именно такива ракети, а не крилати, бяха използвани на 17 април.


{!!REKLAMA!!}

Идват и символични дати за Руската федерация, ако Украйна смята да извърши атака скоро: 1 май, 7 май - денят на встъпването в длъжност на Путин, 9 май са сред възможните дни. Отвъд спекулацията кога украинската армия ще атакува военна инфраструктура в Крим, вероятно Киев ще търси развитие преди средата на май и началото на юни, когато се очаква начало на руски офанзивни действия в Източна и Южна Украйна, Харков и вероятно Одеса.