Тихомир Безлов за мигрантите: Магазинчета около женския пазар изпълняват ролята на офис с пароли и кодове

Проблемът с мигрантите у нас е все така налице. Законът налага относително леки наказания. Магазинчета около женския пазар изпълняват ролята на офис с пароли и кодове, коментира Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрация, експерт по сигурност пред БНТ.

Влизането ни изцяло в Шенген зависи от изборите в Австрия есента.

 

Оградата по границите действително не е добре – реже се или се прескача и цялата е в кръпки. На определени участъци камерите не работят. Много са участниците в тази схема. Ползват се приложения като Whats up, Telegram закрити групи във Facebook и Viber. Магазинчета около женския пазар и на други места – има кодове пароли. Има проблем с корупцията в полицейските служби. До върха не се стига. Те са извън страната и извън страните където се извърша най-голяма част от задачата.

 
 Проблем е закона – относително леки наказания. Той коментира че е важно каква ще е промяната в Европейската правна рамка.


{!!REKLAMA!!}

Парите от трафик на мигранти правят пари за определени мрежи, които имат участие в държавни институции, като може да се спекулира и за политически влияния, казва Безлов.

 

Трябва да има разлика между трафик на хора и контрабанда на хора, коментира гостът. Трафик е, когато извеждате човек и след това продължавате да го използвате в съответната държава, докато контрабанда – плаща за своята услуга, вие му я осигурявате. У нас използваме думата "каналджии".

 

За Шенген той коментира, че проблемът е Австрия – тя ни налага вето. В зависимост от изборите там есента ще се разбере дали ще влезем. Не е свързано с нашата вътрешна политика, казва Безлов.