Кои са номинациите на Главчев за служебни министри и как реагираха партиите? /видео/

Номинираният за служебен премиер Димитър Главчев представи проектокабинета си на президента Румен Радев и партиите в НС. Предлага Калин Стоянов да остане министър на вътрешните работи. За енергиен министър посочи шефа на "Булгатрансгаз" Владимир Малинов. За министър на отбраната предлага ген. Атанас Запрянов, настоящ зам.-министър в кабинета на проф. Тагарев. ПП-ДБ нарекоха номинирането на Калин Стоянов в МВР "обида". ДПС заявиха, че кабинетът може да разчита на тяхната подкрепа.

След консултациите с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен премиер, президентът ще назначи служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок.


{!!REKLAMA!!}

На 30 март Радев възложи на Главчев да предложи състав на служебно правителство. Той му даде срок от седем дни, за да може изборите да се проведат 2 в 1 с европейските, въпреки че не е дотам ясно дали президентът наистина иска да работи за избори 2 в 1.


.

 

Във връзка с предстоящите консултации от ПП-ДБ бяха категорични в позиция, че отговорността за този кабинет е на кандидата за премиер и коалицията няма да участва в съставянето му, няма и да даде подкрепа на отделни министри в кабинета.

 

ГЕРБ-СДС и ДПС също посочиха, че не участват в избора на министри.

 

В началото на срещата Радев коментира, че следва стриктно Конституцията и промените в нея и затова провежда консултации едновременно с всички парламентарни групи.

 

"Следвам това, че Парламентът трябва да участва в съставянето на служебен кабинет и да носи отговорността си за това", каза той.

 

"Представители на БСП ги няма - уточнявам, че заявките за опозиционност пред мен не означават липса на отговорност", коментира той.

 

"Основната задача на служебното правителство ще е да гарантира честни избори. Ще следва и европейския път на България", заяви Димитър Главчев.


{!!REKLAMA!!}

Кой влиза в кабинета на Главчев?

 

Служебен министър-председател - Димитър Главчев

 

Вицепремиер и служебен министър на финансите - Людмила Петкова

 

Служебен министър на вътрешните работи - Калин Стоянов, министър и в кабинета “Денков”

 

Служебен министър на регионалното развитие и благоустройството - Виолета Коритарова

 

Служебен министър на труда и социалната политика - Ивайло Иванов

 

Служебен министър на отбраната - ген. Атанас Запрянов, настоящ зам.-министър на отбраната в кабинета на проф. Тагарев


{!!REKLAMA!!}

Служебен министър на външните работи - Ивайло Ценов

 

Служебен министър на правосъдието - Мария Павлова

 

Служебен министър на образованието на науката - Галин Цоков, министър на образованието в кабинета “Денков”

 

Служебен министър на здравеопазването - Галя Кондева

 

Служебен министър на културата - Найден Тодоров

 

Служебен министър на околната среда и водите - Петър Димитров, в момента зам.-министър

 

Служебен министър на земеделието и храните - Кирил Вътев, министър и в кабинета “Денков”

 

Служебен министър на транспорта и съобщенията - Георги Гвоздейков, министър и в кабинета “Денков”

 

Служебен министър на икономиката и индустрията - Петко Николов

 

Служебен министър на иновациите и растежа - Росен Карадимов

 

Служебен министър на енергетиката - Владимир Малинов, изпълнителен директор на “Булгартрансгаз”

 

Служебен министър на електронното управление - Валентин Мундов

 

Служебен министър на туризма - Евтим Милошев, продуцент

 

Служебен министър на младежта и спорта - Георги Глушков, президент на Българската федерация по баскетбол


{!!REKLAMA!!}

Кирил Петков, ПП-ДБ: Изборът на Калин Стоянов за нас е обида. Ние сме не само възмутени, ние сме абсолютно взривени от това предложение

 

"Радвам се, че ни свикахте всички, за да дадем своите първи впечатления. Виждаме няколко явни проблема от самото начало. Един служебен кабинет трябва да има за цел безпристрастни избори, където купеният вот да бъде ограничен максимално. Изборът на Калин Стоянов за нас е обида и опит да се прикрият зависимости на този служебен кабине", заяви един от лидерите на ПП-ДБ Кирил Петков

 

"Когато Калин Стоянов беше предложен първо от ГЕРБ, ние казахме, че той е ярка политическа фигура. Имаме доказан купен вот на местните избори. Изборът на този вътрешен министър показа за нас абсолютната политическа наглост", категоричен бе Петков. В последните дни ПП-ДБ заявиха, че няма да приемат Калин Стоянов да остане в МВР, а Александър Йоловски - в електронното управление.

 

"След това, г-н Мундров - той беше подменен в последния момент от г-жа Мария Габриел. Той никога не е бил дискутиран като възможен министър. Никога не беше в крайните листи на потенциалните министри. Това за нас означава ярко политическо оцветяване на този кабинет. И двамата министри, от които ще зависят изборите, стават отговорност на ГЕРБ. Ние сме не само възмутени, ние сме абсолютно взривени от това предложение.

 

Относно г-жа Павлова - тя е заместник на г-н Сарафов. Когато говорим за превзета държава, г-н Сарафов е нейното олицетворение. Това е поредната обида за нашата парламентарна група. Единственият министър, който е член на ПП-ДБ, е г-н Гвоздейков. Аз вчера го уведомих, че ако реши да остане в този служебен кабинет, това решение ще бъде изцяло негово. Ака той реши да участва в служебния кабинет, той ще бъдеи изключен от ПП", заяви Кирил Петков.


{!!REKLAMA!!}

Йордан Цонев, ДПС: Кабинетът може да разчита нашата подкрепа

 

"Ние като партия, която винаги е защитавала институционалността и законите, се придържаме към приетите изменения от член 99-и. Уважаваме на г-н Главчев. Ще осъществяваме предвидения парламентарен контрол. По отношение на основните цели - еврозоната и Шенген - кабинетът може да разчита нашата подкрепа", заяви представителят на групата на ДПС Йордан Цонев.

 

Костадин Костадинов, "Възраждане": Кабинетът е добре балансиран между ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС

 

"Виждаме един добре балансиран кабинет. В кабинета фигурират имена, които в години назад са били свързани с ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. За мен е изненада реакцията на ПП-ДБ, защото те имат поне черитима представители в този кабинет, затова смятам, че тяхната реакция е лицемерна. Кабинетът е добре балансиран между ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Повтаря се една сглобка или некоалиция", каза предедателят на "Възраждане" Костадин Костадинов.


{!!REKLAMA!!}

"Нямаме доверие, че този кабинет може да проведе честни и свободни избори. Ако изборите са 2 в 1, е хубаво всички политически сили да направим всичко необходимо, за да изкараме максимално много хора да гласуват, за да можем да преодолеем силата на купения вот", посочи той.

 

Тошко Йорданов, ИТН: Никой не се съмнява, че в този служебен кабинет има партийно влияние

 

"Отдавна сме се разделили с Евтим Милошев. Тези наистина глупави промени в Конституцията, които направиха ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ, сега цялото българско общество осъзнава в каква глупост сме се вкарали. Никой не се съмнява, че в този служебен кабинет има партийно влияние", посочи Тошко Йорданов от ИТН.

 

"Този кабинет е на ПП-ДБ и Христо Иванов. Не виждам защо Кирил Петков излезе възмутен. Отговорността е основно тяхна - на ПП-ДБ - те са генераторът на промените в Конституцията. Когато българският народ позволява на политиците да си играят с хората, получаваме това. Надяваме се Конституционният съд да изпълни задължението си и да вземе решение. В следващия парламент ние ще търсим конституционно мнозинство. Предполагам, че политиците ще си вземат поуки от случилото се и в следващия парламент да се промени Конституцията", каза той. 

 

Теменужка Петкова, ГЕРБ: Служебният кабинет да обърне внимание на разходването на публичните финанси

 

"Нашата основна цел е да станем член на еврозоната. Има притеснителен подход към разходването на публичните финанси. Служебният кабинет би трябвало да обърне сериозно внимание на тази тема. Притеснението ни идва от това, че се извършват разходи без да имаме сигурност, че приходите ще постъпят. Извършването на тези разходи в този период от годината е обичайно от Министерството на финансите", каза Теменужка Петкова от ГЕРБ. 


{!!REKLAMA!!}

Йордан Цонев от ДПС бързо я подкрепи, като заяви: "Ние също бяхме притеснени. Пристъпихме към едно доста тежко решение да забраним разходването на средства по консолидираната бюджетна програма с изключение на тези, които не могат да бъдат спрени. Чухме, че всички разходи са направени в съответствие със Закона за бюджета. Определени приходи пристигат в определено време. Този баланс е толкова сложен и важен. Ние видяхме, че този баланс се нарушава и това нарушава ликвидността на фискалната система. Затова наистина трябва да следим за тези неща. Мисля, че този фокус служебният министър-председател го е разбрал. Надявам се, че ще успеем да върнем баланса, защото ние не сме на крачка от еврозоната и по никакъв начин не трябва да излагаме този времеви прозорец да се затваря пред нас".

 

Разговорът за служебен кабинет не се фокусира върху провеждането на честни избори, а се превърна в атака към финансовия министър

 

"Реалният дефицит ще стане 6.8 процента, ако популистките политики продължат", включи се в плашенето и Румен Радев.

 

"МФ на служебния кабинет трябва да направи един щателен анализ на финансите на държава и да обяви ясно за какво става въпрос. Този насилствено наложен 3% дефицит има опасност да избие, както и инфлацията", каза той.

 

Атаката продължи да е към ПП-ДБ заради промените в Конституцията

 

"Глупостта на ПП-ДБ е очевидна", каза Станислав Балабанов от ИТН. "В крайна сметка, ние днес сме при вас на среща, заради резултат на тяхните политически действия по отношение на Конституцията. Те се опитаха да посегнат на най-важния закон в държавата", каза още той.

 

Радев: На 9 юни отиваме на избори 2 в 1

 

"Във вторник рано сутринта ще разпиша указа за служебния кабинет, след което ще призова правителството да положи клетва в Народното събрание, както е според член 109, и да бъде извършено приемане и предаване на властта. На 9 юни отиваме на избори 2 в 1, с което се надявам наистина да има по-висока избирателна активност и да спестим средства. Най-важното е - въпреки всички неща, които се изрекоха тук - функцията на служебния кабинет са честните избори", завърши той в една среща, която изобилстваше от всичко друго, но не и разговор за честни избори.

 

Представянето на проектокабинета с участието на представители на парламентарните групи, гледайте във видеото: