Георги Кадиев: Изборът за служебен премиер е между двамата зам.-председатели на Сметната палата

Реалният избор за служебен премиер е между двамата заместник-председатели на Сметната палата. Това заяви пред БНР Георги Кадиев - бивш зам.-министър на финансите и бивш общински съветник в София. Той изброи причините за отпадането на останалите 8 възможности за длъжността.

Според него обаче ако и тези двама души се откажат, ще сме в конституционна криза. "Какво правим? Свикваме набързо нови промени в Конституцията ли?", попита той, но все пак изказа предположението си, че те няма да откажат.


50% от тези назначения, които сега могат да бъдат избрани за служебен премиер, са ярки политически фигури, което носи риск, подчерта Кадиев.


"В крайна сметка опира до човека - какъвто и да е той - дали е ярка политическа фигура, дали не е, ако той не е качествен, няма да свърши работа. Силно се надявам, че президентът когато избира, да гледа този критерий, не толкова политическата принадлежност".


Конституционните промени са изключително нескопосани, смята Кадиев. Според него ще наблюдаваме вълна от популизъм и предизборна кампания в парламента и лошо законотворчество.


Той изказа мнението си, че най-съществената причина за това да не се случи ротацията на правителството е била разпределението на регулаторите и съдебната власт, а не толкова министрите. ГЕРБ и ДПС имат 100% от регулаторите в момента и не се съгласиха да отстъпят някаква част, обясни бившият заместник финансов министър.


Според него не се знае какво ще се случи на изборите и дали ще се появят нови политически субекти. Според него позициите на ГЕРБ и ДПС вероятно ще се увеличат още повече.


Георги Кадиев, който е и бивш общински съветник в София, коментира и ситуацията в градския парламент. Според него увеличението на заплатите на съветниците е прекалено.


В момента Столична община няма никаква нужда да изкупува имоти в Южния парк, каза той по друг наболял проблем. Той смята, че така само могат да се мотивират и останалите собственици да съдят Столична община.


По думите му Васил Терзиев е "изключително слаб кмет". Очевидно не може да смени никой в администрацията, подчерта той и посочи, че картината е "отвратителна". Кадиев не вижда никакво желание да се подобри живота на хората. Желанието е само да се уредят един друг, смята той.


Според него групата на БСП в СОС се е "продала" като са подкрепили кандидатите на ГЕРБ за председатели на комисии.