Проф. Пламен Киров: Ако служебен премиер предложи Гешев за министър на правосъдието, президентът не може да възрази

Ако служебен премиер предложи Гешев за министър на правосъдието, президентът не може да възрази. Ако предложи Влади Горанов за финансов министър - също. Такъв казус коментира конституционалистът проф. Пламен Киров. Потенциална възможност да се стигне до конституционна криза съществува и това всички анализатори го отчитат, но аз съм оптимист, че ще излезем от тази ситуация, допълни той.

Струва ми се, че в конкретния случай ще прескочим, което не означава, че в следващ подобен това ще се случи, коментира още в студиото на "Денят започва" бившият конституционен съдия и преподавател по конституционно право.

 

"Ще надделее някакъв разум, тъй като очевидно е, че има различни мнения по един конституционен текст, това означава, че има проблем с конституционния текст. За Конституцията - тя трябва да бъде ясна и точна, за да може да бъде прилагана еднозначно. И самия факт, че има толкова различни мнения, показва, че има проблеми с конституционния текст. Кой може да ги разреши - единствено Конституционният съд, но предстои да чуем неговото решение, когато се произнесе по делата, свързани с евентуална противоконституционност на разпоредбите, на измененията", поясни проф. Киров.

 

Според него, когато не се стигне съгласие да се формира правителство от парламента, президента провежда консултации с парламентарните групи и след това започва процедура по назначаване на служебно правителство и заедно с това насрочва нови избори.

 

"Последователността е тази - не първо се насрочват предсрочни избори, а първо се разбира кои ще влязат в един служебен кабинет и след това се насрочват предсрочни избори. Така е като се чете текстът, до такъв извод може да се стигне. Не само политиците, но и избирателите, които се анкетират, предпочитат избори 2 в 1", каза проф. Пламен Киров.