Путин: Русия не планира да атакува страни от НАТО, но Ф-16 ще бъдат сваляни в Украйна

"Русия не разработва никакви планове срещу която и да е страна от НАТО и няма да атакува Полша, балтийските републики или Чешката република, но ако Западът достави изтребители Ф-16 на Украйна, то те ще бъдат сваляни от руските сили", заяви държавният глава Владимир Путин късно снощи, цитиран от Ройтерс.

Инвазията на Русия в Украйна през февруари 2022 г. стана причина за най-дълбоката криза в отношенията на Москва със Запада от Кубинската криза през 1962 г., посочва агенцията.

 

В изявление пред пилоти от руските военновъздушни сили Путин отбеляза, че воденият от САЩ военен съюз се е разширил на изток към Русия след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., но Москва не възнамерява да атакува държава от НАТО.


{!!REKLAMA!!}

"Нямаме агресивни намерения към тези държави", категоричен бе Путин, става ясно от стенограма на Кремъл, публикувана тази сутрин.

 

„Идеята, че ще нападнем някоя друга страна – Полша, балтийските държави, чехите също са изплашени – са пълни безсмислици. Това са просто глупости", подчерта руският лидер.

 

Кремъл, който обвинява САЩ, че се борят срещу Русия, като подкрепят Украйна с пари, оръжие и разузнавателни дейности, каза, че отношенията с Вашингтон вероятно никога не са били по-лоши.


{!!REKLAMA!!}

Запитан за изтребителите Ф-16, които Западът обеща да изпрати на Киев, Путин посочи, че тези самолети няма да променят ситуацията в Украйна.

 

„Ако те доставят Ф-16 и говорят за това, и очевидно обучават пилоти, това няма да промени ситуация на бойното поле“, каза президентът.

 

„Ние ще унищожим самолетите точно както сега унищожаваме танкове, бронирани превозни средства и друга техника, включително многобройни ракетни установки", уточни той.


{!!REKLAMA!!}

Путин каза още, че Ф-16 могат да носят и ядрено оръжие.

 

„Разбира се, ако ще се използват от летища в трети страни, те стават за нас легитимни цели, където и да са локализирани“, смята той.