Отиваме на избори! ИТН получиха папката от президента и я върнаха празна

"Има такъв народ" получиха от президента Румен Радев папката с третия мандат за съставяне на правителство, но веднага, както още преди ден обявиха, му я върнаха празна – отказаха да водят преговори за съставянето на правителство.

"Реших да върна третия мандат на вашата парламентарна група, най-малката, защото винаги сте имали ясна и последователна позиция", обърна се към тях държавния глава, като им обясни, че опциите са две - да реализират мандата, или да го върнат.

 

"Благодарим за доверието, напълно разбираме трудната ситуация, в коато ви поставиха с ненужните промените в Конституцията... Това мнозинство, което ги прие, е вредно. Благодарим за доверието, но през всичките тези 9 месеца ние декларирахме, че това управление е порочно, и затова призовахме да се отива на избори.


{!!REKLAMA!!}

Изборите са най-висшата форма на демокрация, ще задържим тази папка само още няколко секунди и ще вия върнем празна, с неизпълнене мандат, защото това е най-павилното. От тук нататък нека да решават хората", обоснова решението на ИТН Ивайло Вълчев.

 

От партията вече неведнъж заявиха, че за тях изходът е в предсрочни парламентарни избори.


{!!REKLAMA!!}

За първи път, откакто е президент, Радев връчи третия мандат за съставяне на правителство на "Има такъв народ". Досега обикновенно мандатът отиваше при БСП.

 

Припомняме, че вчера Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на „Продължаваме Промяната – Демократична България”. Папката прие предложеният за премиер акад. Николай Денков, който обаче я върна веднага неизпълнена.


{!!REKLAMA!!}

"Аз ще върна мандата неизпълнен, защото в парламента няма подкрепа нито за управленската програма, която приехме заедно с ГЕРБ-СДС преди 10 месеца, нито за реформите, които бяха в основата на сформирането на това управление. Коалицията, която вече е ГЕРБ-ДПС, иска избори. Правейки преглед на преговорния процес, нямаме съмнения, че той беше проведен проформа с ясното съзнание, че страната трябва да бъде изпратена на избори", посочи акад. Денков.

 

"За мое огромно съжаление първият мандат беше провален, защото колегите от ГЕРБ-СДС не си спазиха уговорката”, коментира съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.