Гергов ще пие студена вода. Окончателно запорираха варненските акции в Пловдивския панаир

Софийският апелативен съд окончателно потвърди наложения запор върху акциите на Пловдивския панаир. Така на практика се спира приватизирането му от Георги Гергов чрез апортирането на близо 16.5 млн. акции от община Варна в дружеството “Пълдин туринвест”, което се контролира от пловдивския бизнесмен. 

Делото беше заведено от министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов след апортирането на акциите. Решението на съда не подлежи на обжалване.

 

Всъщност става дума за варненските акции в Пловдивския панаир, които са в размер на 29%. Ако капиталът бъде прехвърлен на дружеството на Гергов, бизнесменът ще получи мажоритарен дял и публичното участие ще остане около 20%. Това означава, че нито община Пловдив, нито държавата ще могат да влияят на решенията, които касаят панаира, а опасенията са, че той ще бъде съборен, а на негово място ще се построи сграда. 

 

В началото на месец август държавата запорира акциите, а малко по-късно Апелативният съд в Пловдив потвърди решението. Искането беша уваено и от Софийския градски съд, а последната инстанция оставя Гергов с вързани ръце. 

 

Сагата с овладяването на панаира започна през 2016 г., когато варненската община получи 29% от Пловдивския панаир. Тогава държавата се управляваше от ГЕРБ и Бойко Борисов. 20% от акциите бяха дадени на община Пловдив.