Време за въпроси и лоши примери

Честно? Вече сме виждали всичко. А и Антон Хекимян няма да е първият журналист, потънал от глупост в задушаващата прегръдка на Бойко Борисов и ГЕРБ. Вече сме гледали този филм. И докато Антон Хекимян обяснява, че Борисов го уверил, че сам щял да взема решенията си, хубаво е бившият шеф на bTV Новините да отговори на някои много важни въпроси. 

За издигането на Хекимян като кандидат-кмет от ГЕРБ в София се говори от няколко дни. Спекулациите циркулираха неуморно, след като журналистът обяви внезапно, че напуска сладкия пост на директор в “Новини и актуални предавания” в медията и се впуска в ново поприще. Предложението за участието в местните избори, вика Хекимян, дошло лично от Борисов едва преди няколко дни. Решението взел сам и напълно съзнателно. Сигурно. 

 

Ще ви разкажа една история. Годината е може би 2019. Като студент във Факултета по журналистика и масова комуникация в една от лекциите ни бе поканен Антон Хекимян - да разкаже какво представлява работата в сутрешния блок, в телевизията. Да разкаже за опита си. Гледахме го леко стреснати и изумени - такъв журналист, дошъл на крака, да сподели опита си, да отговори на всичките ни въпроси. Кой да знае, че Хекимян ни говори пълни глупости. Кой да предположи, че толкова лицемерно ще ни обяснява какво е да се следват етични стандарти в журналистиката и какво е да се бориш за истината. Кой да знае, че само няколко години по-късно същият този “бранител” на свободата на словото, ще се гмурне в политиката от името на партия, която е до голяма степен виновна за дъното, на което се намират родните медии. 

 

Господин Хекимян, никой не ви вярва на приказките за независимост. 

 

Защото дълги години именно вие бяхте начело на сутрешния блок в една от най-гледаните национални телевизии. И тъкмо основно заради Вас в публичното пространство на медията беше лепнат етикет - gerbTV. Нима не бяхте вие онзи, който провеждаше рядко безхарактерни интервюта с представителите на тогавашната власт? Искам само да припомня, че Венелин Петков, който беше на вашия пост и беше ваш началник тогава, съвсем открито заяви, че работата в медията системно е била подлагана на натиск от същата тази партия в периода 2014 - 2020 г. Нима тогава не бяхте водещ на сутрешния блок? Питам само. 

 

Ще кажа още, че след Петков именно вие поехте кормилото на медията. Осезаемо нищо не се промени в политиката й. Може би статуквото се запази. Може би. 

Никой не Ви вярва, господин Хекимян. Защото именно пред Вашата медия Бойко Борисов даваше последните си интервюта. Изглежда това не е било никак случайно. Всички си го мислехме. С кандидатурата си за кмет от името на партията вие само го потвърдихте. 

 

Какво ще стане сега? Ще гледаме пародия на предизборна кампания. Ще гледаме как доскорошните ви подчинени се опитват да ви задават въпроси и всички дружно ще се правите, че в това няма нищо ненормално. За зрителите обаче ще е повече от очевидно, че обективността не е нищо повече от добро пожелание.

 

Не знам каква е причината за номинацията ви за кмет. Мога само да гадая. Не разбирам дали ГЕРБ искаха да ви прецакат или да се опитат да изперат имиджа си в София, както се опитват да перат имидж в парламента. Знам само, че с кариерата ви на журналист почти сигурно е свършено. Защото загубихте доверието на малцината, които ви вярваха по една или друга причина. 

 

Спомням си, когато все още бях студент и дойдохте, за да ни дадете примера си. Радвам се, че не съм взела нищо от него. 

 

Джесика Вълчева