Руската църква ще работи. Назначават софийски свещеници

Свещеници от София ще бъдат назначени в Руската църква и храмът ще отвори врати, уверяват от Светия Синод. Софийската Света митрополия гарантира, че никаква част от имуществото на църквата няма да бъде погубена или увредена. Както и досега вярващите ще могат да се поклонят пред мощите на Свети Серафим Софийски и да измолват неговата благодатна помощ и подкрепа, уверяват в позиция от там. 

Новината идва след скандала, при който Руската църква затвори врати заради изгонения архимандрит Васиан и още двама духовници по обвинения в шпионаж. Решението беше съобщено от руското министерство на отбраната. Повдигнат обаче бе въпросът чия точно е църквата и защо руската православна църква затваря български храмове. От Светия Синод заявиха, че ще обсъдят въпроса и предстои официална позиция.

 

Софийските свещеници са назначени от Негово Светейшество Българският патриарх Неофит. Той е информирал за предприетите действия руския патриарх Кирил.

 

Негово Светейшество очаква съдействие от посолството на Руската федерация в София за отварянето на храма и продължаването на неговия благодатен живот, който играе важна роля за духовното въздигане на православните християни, се казва в съобщението до медиите, става ясно в позицията на Светия Синод.