Лена Бориславова: Начинанието по формирането на кабинет е имиджова щета за ПП и за ГЕРБ

Цялото начинание по формирането на кабинет е имиджова щета за ПП и за ГЕРБ. Вместо да мерим на кой колко ще му пострада имиджа, по-редно е да мерим кой какво ще свърши. Не вярвам, че избирателите ще продължат да стоят зад нас, ако нищо не свършим. Смятам, че следващата седмица ще имаме редовен кабинет. Считам, че това е най-правилното за страната.

Това заяви пред Нова телевизия Лена Бориславова от "Продължаваме промяната".

 

По думите й това е окончателният вариант на кабинета "Денков-Габриел".

 

"Моето убеждение, че този кабинет в този му състав е една много добра стъпка за страната, колкото по-бързо заработи, толкова по-добре за нас. Има страшно много сили, които се борят да няма редовно правителство. Тези хора предпочитат да няма бюджет, да продължава нестабилността. Но увереността ни идва оттам, че когато съпротивата е висока, значи необходимостта от правителство е много съществена. Последните месеци ние работихме по усъвършенстване състава на този кабинет, за да може той да се ползва с политическа и експертна подкрепа", коментира Бориславова.

 

Тя сподели, че номинацията на доц. Атанас Славов за министър на правосъдието е дошла лично от Кирил Петков и е била съгласувана с акад. Денков.

 

Запитана дали кандидатурата на Асен Василев е била съгласувана с Кирил Петков, Бориславова каза следното:

 

"Една от най-тежките кризи, в които се намира страната в момента, е свързана именно с бюджета. Всеки идва и пита "Кога ще има бюджет?" Кога ще разчитаме, че държавата ще си провежда бюджетната политика? В този момент няма по-подготвен човек, който да влезе и да работи, за да може държавата да отлепи от това безвремие. Мисля, че не е имало проблеми около номинацията на г-н Асен Василев. Аз лично вярвам, че е хубаво да има политически номинации", отбеляза тя.

 

На въпрос има ли доверие на Мария Габриел, депутатът от "Продължаваме промяната" каза, че няма как да има доверие на човек, който не познава и с когото не е работила.

 

Относно поискания имунитет на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Бориславова изрази мнение, че е важно да не се осъществява политически натиск.

"Има различни опити за провокации. Едни институции обявяват война на други институции, което не би трябвало да е начинът, по който работи една парламентнарна република. Официалната позиция на ПП е, че всеки има право да реши какво да прави със собствения си имунитет. Ние призоваваме той да бъде даден доброволно. Ние отчитаме факта, че все пак не трябва да се упражвнява политически натиск. Ако едно лице откаже да даде имунитета си, нашата роля е да сменим парламентарната процедура", категорична бе тя.