Радев: Само свободни медии могат да отстояват истината и тържеството на справедливостта

Само свободни медии могат да отстояват истината и тържеството на справедливостта.

Това заяви държавният глава Румен Радев на Осемнадесетата световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция (БТА) в Казанлък – градът, отбелязващ в тези дни 120-ата годишнина на Празника на розата. Днес е последният ден от форума, чиято тема е „Медии и свобода“.

 

Президентът изрази мнение, че не можем да се развиваме като демократично общество без силни, свободни и независими медии.

 

Държавният глава отбеляза, че медийната среда все повече се превръща в критерий за свободата на самото общество. "Свободата на медиите приключва там, където журналистът, неговият редактор, или самата медия, са зависими от икономически, политически, корпоративни или външни интереси. Свободата на медиите трябва да е наша първостепенна задача", изтъкна Радев.

 

"Отдавна медиите не са само коректив на властта, инструмент за надзор над обществения договор", подчерта държавният глава. Медиите според него са нещо много повече, те са част от имунната система на обществото, защото едно общество не може да се развива демократично, ако няма медии. Те са трибуна и пазител на националните ценности и култура. Ние трябва да ги подкрепяме в тази толкова важна мисия, каза Радев. Той припомни времената и годините, когато медийната среда у нас непрекъснато се влошаваше. Немалка част от медиите вместо да бъдат коректив на властта, влизаха в ролята на неин рупор, заяви президентът.

 

Радев формулира тезата, че свободните медии отразяват факти, а не ги измислят.

 

"Те уважават аудиторията, правят ясно разграничение между фактите и субективните интерпретации, свободните медии не налагат критерии за тълкуване на информацията извън професионалните стандарти." Според Радев все още се нуждаем от сериозни законодателни промени. Изключително важно е да знаем собствеността на всяка една медия и да има прозрачност в механизмите на нейното финансиране. За президента обществените медии по закон трябва да имат гарантирано финансиране, примерно процент от брутния вътрешен продукт. Не може обществените медии да стават зависими от изпълнителната власт, смята той.