Кога всъщност си е дошъл брат Галев? Дали и Пламен не е тук? Институциите вдигат рамене

Ангел Христов – Геле, известен като „брат Галев“ си дошъл в родното село Риселово, Дупнишко. Дни по-късно получил сърдечен удар и на 54 години се споминал. Такива неща се случват всеки ден. Новината е, че Христов е част от дуета с Пламен Галев, бивши барети и осъдени за престъпления през 2012 г. говореше се, че Дупница е тяхна и не само, както и че ръководят канал за контрабанда на различни стоки и коли.

Говори се, че са имали връзки с немалко политици и хора в службите. Румен Петков е в този списък, както и Мая Манолова, наричана от нейни опоненти "сестра Галева". Със сигурност са имали топли отношения и с прокурори, защото изчезнаха от България по странен начин, след като вече съдът се беше произнесъл. Подобно бягство не е лесна работа и без любезното съдействие на лица в определени институции, на важни постове няма как да стане. Това го знае всяко дете.

 

Разбира се политиците, подозирани за приятелство с „братя Галеви“, яростно отричат близостта си с тях,  но никой не им вярва. Слуховете и разказите за богати софри, важни услуги и затваряне на очите за явни престъпления са много и дори само една трета от тях да са вярни, пак стигат за холивудски сериал на тема мафия.

Същите политици, прокурори и ченгета не спират и до днес да ни заливат с уверения, че са борци срещу корупцията, радетели са на справедливостта и работят в името на общото благо. Ще повторя: никой не им вярва, но те не спират да се подвизават в политиката и да тровят публичното пространство.

 

Но да се върнем към завръщането на Ангел Христов. В медиите се пласира информацията, че това се е случило преди дни, най-много седмица. Но кой го доказва?

От години сме свидетели на разпадането на институции: прокуратура, служби, управленски структури, политически кръгове. Това дава възможност на много хора с нечисти намерения, да реализират незаконен бизнес, престъпления, трафик на хора, дрога и дори убийства.

 

Уменията и връзките на „братя Галеви“, придобити в специалните части им дават възможност да плуват уверено в тъмните води на ъндърграунда.

 

Има и версия, че са помагали на службите да разкриват и задържат техни конкуренти. В един момент обаче са станали неудобни заради притежаваната информация и са били ударени от тези, които са опъвали „чадър“ над тях. Възможно е – в България сме, нали?

Говори се също, че хора от властта са ги убедили да се жертват и да отидат на съд, за да се създаде впечатление, че институциите си вършат работата, като им се осигури възможност да се изнесат от страната. И това е възможно, защо не.

 

Ангел Христов вече го няма. Пламен Галев и да реши да проговори, ще бъде обвинен от бившите си покровители и от засегнатите лица, че си съчинява небивалици. И доказателства да извади, ще ги обявят за манипулирани.

 

Един ден за „братя Галеви“ ще говорят само техните близки в Ресилово и Дупница. Спомените ще избледнеят, а страната ще се опитва да оцелее след поредния скандал.

 

Няма да разберем дали Ангел върнал преди седмица или преди месец, дори година. Все едно, убеждението ни, че българските служби и прокуратура са пробити и не работят това, което им е работа, ще остане.

 

Веднъж „братята“ заминават през границата и изчезнаха. Втори път единият се връща по същият мистериозен начин.

 

А дали и Пламен Галев не е тук? И без това никой не го търси.

 

Емил Азар