Най-малко 20 пострадали след руска въздушна атака в Днипро

Тази нощ въздушна тревога беше обявена на територията на цяла Украйна. Съобщава се за 20 ранени след руска въздушна атака в централния украински град Днипро.

На кадри, споделени от украинския държавен глава Володимир Зеленски, се виждат спасители, претърсващи останките от двуетажна сграда в Днипро.

 

Според областния управител Серхий Лисак сред ранените има 5 деца, като състоянието на три момчета се оценява като сериозно. Общо 17 от пострадалите са закарани в болница. След атаката в Днипро са избухнали пожари, допълва Лисак.

 

Взривове можеха да бъдат чути и над столицата Киев, където отново се задействаха системите за противовъздушна отбрана. Съобщения за експлозии имаше и в други части на Украйна в събота. Длъжностни лица в Суми, на север, са регистрирали 87 взрива в резултат на руски обстрел. Говори се за ранени и унищожаване на инфраструктура. За повече от десет експлозии беше съобщено и в окупираните от Русия южни градове Бердянск и Мелитопол, но без подробности.

 

В интервю за американския вестник "Уолстрийт джърнъл" президентът Зеленски отбеляза, че Украйна има пълна готовност да стартира контранастъпление, за да си върне окупираните от Русия територии. Той изрази мнение, че контранастъплението може да бъде извършено "по съвсем различни начини". Същевременно властите в страната започнаха проверки на бомбоубежищата след сигнали, че много от тях са недостъпни или негодни за употреба.