Войната е загубена: Обкръжението на Путин в паника как да се спасява, Пригожин обещава ликвидиране на богатите

Около руския диктатор Владимир Путин вече се формира определена група хора, които знаят, че войната срещу Украйна е загубена. Това мнение изрази известният политолог и публицист Андрей Пионтковски. В ефира на телевизионния канал Еспресо той подчерта, че първият голям успех по време на контранастъплението на въоръжените сили на Украйна ще бъде началото на необратими политически промени в Русия.

"Преди година Путин пусна Пригожин (създател на ВЧК „Вагнер“) от веригата, за да дискредитира Шойгу (министър на отбраната на Русия) и Герасимов (началник на Генералния щаб на РА), а сега Пригожин вече дискредитира самата идея за войната. Цитирам последните му изявления: „Това не сме го измислили ние - специалната операция", ние не отприщихме тази абсурдна и зловеща война. Войници, хвърлени в тази трагедия, когато прогледнат, ще разкъсат всички, които сътвориха това безумие“.

Разбира се, Пригожин манипулира, но той е фронтмен. Ако беше самотник, отдавна щеше да бъде ликвидиран“, добави Пионтковски.


.
Андрей Пиотковский

 

Според експерта в Руската федерация вече има група, която е разбрала, че войната е загубена и трябва да решава как да оцелее. По-специално как да запазят собствеността, парите и властта си в страната, която губи войната, т.е. в Русия след Путин.

 

"И Пригожин със своите призиви играе най-важната роля в тази група. Пригожин подготвя патриотичната част от обществото да приеме поражението. Вместо победа той им предлага едно истинско удоволствие след войната - избиването на предателите, избиването на жителите на "Рубльовка. Той дори аплодира нападенията с дронове на Рубльовка (квартала на богатите в Москва).

 

Много влиятелни кръгове от бившият КГБ, също са наясно, че войната е загубена. Те всъщност са кръгът, който издигна Путин до върха на властта в Кремъл. Сега мислят за отстраняването му. В същото време трябва да се справят със запазването на своята власт, влияние и собственост след поражението, смята Пионтковски.