Неизбухнала бомба от ВСВ наложи днес евакуацията на 2500 жители в полския град Вроцлав

Голяма неизбухнала бомба от Втората световна война, открита в югозападния полски град Вроцлав, наложи днес евакуацията на 2500 жители, съобщи Асошиейтед прес.

Взривното устройство с тегло 250 килограма била открита по време на строителни работи близо до железопътен надлез в града.

 

Полските въоръжени сили информираха, че това представлява германска авиационна високо експлозивна 250-килограмова цилиндрична бомба от времето на войната.

 

Евакуираните жители на Вроцлав бяха транспортирани с автобуси до безопасен район, докато специалисти по обезвреждане на експлозиви работят на мястото, където е открита бомбата. Полските медии пишат, че движението на влаковете в района също е преустановено, докато устройството не бъде обезвредено.

 

Говорителят на местната полиция Александра Фреус заяви пред телевизионния канал Те Фау Ен 24, че не всички жители са дали съгласие да напуснат домовете си и властите не могат да ги принудят да го направят. Органите на реда отправиха публичен апел за евакуация, позовавайки се на "заплахата за здравето и живота на хората, причинена от невзривени боеприпаси".