Окръжна прокуратура-Русе се самосезира по повод смъртта на 29-годишната родилка

Окръжната прокуратура в Русе се самосезира по публикации в медиите за смърт на 29-годишната родилка Ивелина Маринова на 24 май в УМБАЛ ”Канев” в крайдунавския град, съобщиха от държавното обвинение.

Младата жена загуби живота си броени часове, след като роди втория си син. Тя е била приета в болничното заведение за естествено раждане с избор на екип, но усложнения по време на родовия процес провокирали лекарите да започнат секцио.

 

12 часа след раждането и след като прекарала нощта на 23 срещу 24 май със силни болки, Ивелина починала. Първоначалната информация за смъртта й е белодробна емболия. Направена е вече аутопсия, като резултатите от нея се очакват да излязат в 25-дневен срок.

 

От Окръжната прокуратура поясниха, че е образувана преписка за престъпление по чл. 123 от НК - за причиняване на смърт на друго лице, поради немарливо изпълнение на занятие, представляващо източник на повишена опасност.

 

Очаква се да бъдат разпитани всички лица, имащи отношение към случая. Ще се изиска цялата документация от лечебното заведение и ще се назначи експертиза за установяване на причините за настъпване на смъртта на 29-годишната жена.

 

Разследването по случая ще бъде поверено на следовател от Окръжния следствен отдел при Окръжна прокуратура-Русе. За криминалното деяние се предвижда наказание от 1 до 6 години лишаване от свобода.