Цената на газа в Европа падна до двегодишно дъно

Цената на природния газ падна до рекордно ниско дъно на нидерландската борса, чиито цени са референтни за търговията в Европа, съобщи ”Ройтерс”. Европейските цени на едро на газа спадат тази година поради по-меката зима, мерките за намаляване на потреблението на газ и високите нива на запасяване, които ЕС въведе, за да избегне недостиг.

В четвъртък Европейската комисия обяви, че ЕС вече не е зависим от руските енергийни доставки, като е успял бързо да намери алтернативни производители (основно на втечнен газ), да реализира икономии от потребление и да ускори въвеждането на източници за производство на чиста енергия.

 

Според анализ на еврокомисията България също се е справила успешно, замествайки спрелия руски внос с втечнен газ, откривайки нови връзки и добавяйки 0.5 гигавата допълнителни мощности от чиста енергия. София се е справила по-добре от средното за Европа и с намаляване на потреблението, свивайки го с 22% спрямо 2021 г.

 

Потреблението на газ в Европа между август 2022 и март 2023 г. е със 17% по-ниско от средното за същия период през предходните пет години.


Според анализатори Европа ще преживее още една зима без значителни сътресения, ако прояви предпазливост.


"Смятаме, че Германия и по-широкият регион може да изпитат недостиг на газ следващата зима, ако търсенето не намалее с още 15%", цитира "Ройтерс" експерти.


Новината от четвъртък, че икономиката на Германия, най-голямата в Европа, е изпаднала в рецесия, също допринесе за по-нататъшния спад на цените на природния газ, казаха търговци.


Спадовете в цените на едро на енергията често отнемат няколко месеца, за да се превърнат в по-ниски сметки за енергия на дребно.


Референтните британски цени на газ на едро паднаха почти наполовина от началото на годината, което позволи на регулатора на енергийния пазар в страната Ofgem да намали тавана на битовите сметки за енергия с почти 40% от юли.


Въпреки това поевтиняването на енергията за повечето британски домакинства ще бъде около 17%, тъй като те са защитени от държавна гаранция от октомври, за да поддържат средните разходи за енергия от 3155 долара годишно.