Генерал номер 1 на САЩ Майк Мили: Невъзможни са стратегическите цели на Русия в Украйна

Русия няма да постигне военна победа срещу Украйна, заяви генерал Майк Мили - председател на Съвета на началник щабовете на американските въоръжени сили, след онлайн конференция на над 50 подкрепящи Киев държави във формата ”Рамщайн”.

Генерал Мили определи като невъзможни за осъществяване стратегическите цели, които Владимир Путин обяви в началото на войната, включително да свали правителството в Киев.

 

В същото време обаче военен №1 на Съединените щати беше категоричен и че украинската армия не може да постигне стратегическата цел да прогони руснаците от всички окупирани от тях територии - "поне в краткосрочен план".

 

"Мащабно начинание", нарече Майк Мили обучението на украински пилоти на изтребители Ф-16. Дания и Нидерландия ще са водещите държави в проекта, като финансиране ще се търси и от съюзници, които не разполагат с Ф-16.

 

Генералът беше попитан и как би се отразил евентуален технически фалит на федералното правителство. "Значително негативно отръжение би имало върху бойната готовност и способностите на въоръжените ни сили", отговори Майк Мили.