Шефката на ИАРА да слезе от поста, искат задържаните в Румъния родни рибари

За оставки призоваха капитаните на българските кораби, задържани в Румъния. Рибарите бяха обвинени в бракониерство, а в момента в северната ни съседка тече разследване. Капитаните на плавателните съдове искат оставката на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури доц. Ваня Стаматова заради некомпетентност и уронване на престижа им.

Според завърналите се у нас рибари ръководството на агенцията не познава европейското законодателство. Предстои по-късно днес Стаматова да даде официално изявление пред медиите. 

 

Българските рибари припомниха, че спазват изцяло разпоредбите на ЕК за риболов и че имат право да ловят риба в общите европейски морски зони, както и че няма забрана за улов на черноморска акула. По думите им, ако има такава издадена заповед от румънските власти, то би следвало тази заповед да важи само и единствено за румънските риболовни кораби, предават от Българската национална телевизия. 

 

"Борбата от тук нататък ще бъде освобождаването на корабите. Очакваме съдействие от нашите власти. Тук е моментът да ни покажат къде са европейските ценности, в което ни убеждават 17 години - да ни ги покажат сега. Щом спазваме европейски правила и принципи, нека ни покажат къде са европейските закони", заяви Емил Милев - председател на рибарско сдружение "Черноморски изгрев".

 

По думите му няма европейска забрана за лов на черноморска акула.