Сачева призна: Ние нищо не свършихме, но и вие нищо не свършихте

Ние нищо не свършихме, но и вие нищо не свършихте. Това признание се измъкна от устата на Деница Сачева от ГЕРБ. Е… почти. Общо взето обаче така могат да се обобщят обвиненията й тази сутрин в ефира на Нова телевизия, според които бившите управляващи са имали две години да променят страната, но това не се е случило.

Освен това последният доклад на Държавния департамент на САЩ констатирал, че през изминалата една година в България, в която от ГЕРБ не управлявали, още имало корупция по високите етажи в правителството.

 

“Така че хората, които дойдоха с лозунгите за нулева толерантност към корупцията, трябва да дават повече отговори”, отсече категорично Сачева. 

 

През последната една година страната се управлява почти изцяло от служебно правителство, след като кабинетът на Кирил Петков бе свалено, а изборите през октомври не успяха да произведат редовна изпълнителна власт. От 22 юни 2022 г. правителството на Петков е в оставка, след гласувания вот на недоверие, който се оказа успешен със 123 гласа “за“ и 116 гласа “против“. На 2 август 2022 г. властта е предадена на служебното правителство на Гълъб Донев.

 

Казано иначе - в последната почти една година не управляват онези, които са трън в очите на Деница Сачева. 

 

Философията “ние може и да сме такива, ама и тия са същите” е симптоматична за страната ни. Така и в кампанията си от ГЕРБ упорито сеят обвинения, че през последните две години нищо не е свършено, но не казва защо за 12-те години на власт Борисовата партия не е довела до конкретни резултати в реформата на ключови сектори. 

 

Сега на фокус е съдебната реформа, която от ГЕРБ обещават да проведат и да подкрепят съответните законопроекти в пленарна зала. Липсват обаче отговори за това защо последните правителства на Бойко Борисов не предприеха действия, за да я случат, въпреки своето мнозинство. 

 

През април миналата година в доклада на Държавния департамент на САЩ се посочва, че проблемите през страната ни остават същите - корупция, липса на прозрачност в управлението и проблеми със свободата на медиите. 

 

ФрогНюз