Не бързайте със смяната на зимните гуми

Шофьорите да не бързат със смяната на зимните гуми с летни, въпреки че Законът за движение по пътищата позволява това да се направи още от началото на този месец. За това призовават от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Основният мотив за призива им е, че през нощта и в ранните часове на деня градусите в термометрите все още падат. 

 

“Нека да напомним, че в закона е записано, че от 15 ноември до 1 март водачите трябва да бъдат със зимни гуми или с гуми, които са с 4 милиметра протектор най-малко, но моят съвет е да не се бърза да се сменят зимните с летни, защото температурите все още са ниски. Технологично има едни граници, които са 6 градуса по Целзий, които влияят на качеството на каучука, така че по-добре е да се изчака до края на месец март и тогава да се мисли за смяна на гумите. Температурите са над 6 градуса. Тогава спокойно може да слагаме летните гуми", заяви пред Българското национално радио учредителя на асоциацията Владимир Тодоров.

 

Шофирането със зимни гуми в по-топло време води до прекомерно нагряване и респективно износване. Освен това при такива високи температури те са по-малко ефикасни при спиране и на суха, и на мокра пътна настилка.