И Унгария склони да поръча снаряди за Украйна

И Унгария склони да се включи в общата доставка на Европейския съюз за боеприпаси за Украйна. Така държавите от блока, които ще подпомогнат Киев във войната с Русия, станаха 23. Сред тях не е България, след като миналата седмица президентът Румен Радев категорично отказа София да участва в подобно решение.

Унгарското решение е още един завой в политиката на Виктор Орбан, който е един от бранителите на Владимир Путин и Кремъл в Европа. За него става ясно от обновения списък на сайта на Европейската агенция по отбраната. 


Проектът отваря пътя за държавите-членки на ЕС и Норвегия да продължат по два пътя: двугодишна бърза процедура за 155-милиметрови артилерийски снаряди и седемгодишен проект за придобиване на множество видове боеприпаси. Австрия, Белгия, Хърватия, Италия, Кипър, Чехия, Естония, Финландия, Испания, Франция, Германия, Гърция, Литва, Люксембург, Унгария, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Швеция и Норвегия са подписали. Още държави-членки вече изразиха намерението си да се присъединят към инициативата скоро след национални процедури. 


При пълно зачитане на суверенните национални решения и без да се засяга специфичният характер на политиката за сигурност и отбрана на всяка държава-членка на ЕС, проектът може да се използва за попълване на националните запаси на държавите-членки и/или за подпомагане на Украйна.


При аргументацията на решението България да не се включи в инициативата, президентът Румен Радев няколко пъти повтори, как държавата ни не е единствената. Подобна политика са предприели още девет страни, каза миналата седмица държавният глава. Броят им обаче намалява все повече.