Марина Овсянникова: Върнаха се Сталиниските времена в Русия. И синът ми ме мисли за предател

Бях безразсъдно смела. Не ме интересуваше какво ще се случи. Войната лежи на съвестта на един човек - Путин и обкръжението му. Беше невъзможно да замълча. В Русия се върнаха Сталинските времена. Русия се превърна в тоталитарна държава.

Това заяви пред Нова телевизия журналистката Марина Овсянникова. Преди година, тя се появи в национален ефир на държавната телевизия "Первый канал" с антивоенен плакат. Малко след това бе задържана, а после  беше осъдена от московски съд на домашен арест. Овсянникова избяга от Русия заедно с дъщеря си. 


Пред Нова телевизия журналистката разказва, че решението за протеста си е взела внезапно. Подготовката е отнела няколко дни. 


"Мислих да изляза да протестирам на улицата, но виждат какво се случва, че задържат хората. Реших да подготвя протеста си в живия национален ефир. В момента, в който излязох от студиото, вече ме очакваше цялото ръководство на телевизията. Накараха ме да напиша обяснение. Спомням си уплашеният поглед на шефа ми. Започнаха да ме разпитват. Държаха ме затворена повече от 24 часа без достъп до адвокат, без контакт с близките си", посочи Овсянникова. 


Следват въпроси - коя държава й плаща, кой я е спонсорирал, за да излезе в национален ефир. 


"Има една дума - съвест. Само след седмица обявиха, че работя за американските спецслужби, въпреки че никога не съм била там. Колегите ми само ми изпратиха съобщения в подкрепа. Имаше и обвинения. Подкрепилите ме публично бяха обвинени, че работят за западните служби и бяха уволнени по-късно. Синът ми остана в Русия. За него аз съм предател", разказва още руската журналистка. 


Овсянникова коментира още, че в руските медии заповедта за ареста на Путин, издадена от Международния наказателен съд в Хага, е била отразена с пренебрежение. 


"Замълчаха за заповедта за ареста, после убедиха населението, че това няма сила. Следи се какви да са международните визити на Путин, но важно е, че съдът в Хага даде сигнал на руския елит. Надявам се да доведе до разцепление в редиците, които подкрепят Путин", разказа още журналистката.