Мечтаете да видите Путин и Тръмп арестувани? Midjourney направи това възможно

Невероятно, но факт: появиха се кадри от арестите на Владимир Путин и Доналд Тръмп. За няколко часа – над 5 милиона посещения. Какво става? - питат се хора в мрежата.

Каква е историята на двата сюжета?

 

Прокуратурата на щата Ню Йорк се готви да повдигне обвинение срещу Доналд Тръмп заради нарушаване на правилата за финансиране на кампанията му. Бившият президент на САЩ от няколко дни твърди, че очаква да го арестува в близките дни. Въпреки че Тръмп (към момента на публикуване на материала) е на свобода, вече е изключително лесно да се намерят много „снимки“ от задържането му. Това са фалшификати, генерирани с помощта на невронната мрежа Midjourney, чиито автори вече са ограничили създаването на такива изображения. Руското издание Meduza разказва за снимките, които накараха разработчиците да се притесняват от дезинформацията, и обяснява как работят новите правила в случая с Владимир Путин в Хага (да, вече има и такива).

 

В средата на март авторите на невронната мрежа Midjourney представиха V5 - петата версия на алгоритъм, който ви позволява бързо да създавате изключително реалистични изображения към определен текст. Именно след излизането на такива текстове се появиха много фалшиви (но доста впечатляващи) снимки от задържането на Доналд Тръмп. И подобни снимки накараха мнозина да повярват, че това наистина се е случило.
.
Това е много интересно, но не се е случило...

.
От 2017 г. се появяват кадри, на които Путин е задържан и отговаря пред съда, но те са само плод на въображението...

 

Най-популярни (и най-реалистични) от всички бяха „снимки от задържането на Тръмп“ от основателя на Bellingcat.

 

В резултат на това той изображението бе спряно. На изображенията, събрали 5,6 милиона гледания само в един акаунт в Twitter, Тръмп публично се съпротивлява при арест и бяга от полицията. Или полицията го събаря на земята, или го носи против волята му. В „конфликта“ се виждат синът и съпругата му: Доналд Тръмп-младши и Мелания Тръмп. На следващите снимки бившият президент на САЩ седи сам на легло в килия, след това плаче в съда, а след това (очевидно след присъдата) в оранжев гащеризон търка подовете и чисти тоалетната на затвора. В един момент той намира начин да избяга и стига до „Макдоналдс“. Цялата тази история, разбира се, е измислена: Тръмп е на свобода и просто чака да му бъдат повдигнати обвинения.


.

.

.

.
Тези кадри наистина са създадени много професионално, но все пак показват нещо неслучило се...

 

Автор на снимките, генерирани в Midjourney, е британският анализатор и създател на разследващия проект Bellingcat Елиът Хигинс. Медии, близки до Тръмп, вече обвиняват следователя в разпространение на фалшификати, въпреки че той сам обявява, че снимките не са истински.Хигинс, както всички останали, използва Midjourney чрез бот на официалния Discord сървър на компанията. Хигинс заявява пред The ​​Washington Post (WP), че смята, че не е нарушил някакъв закон.

 

Най-вероятно обаче въпросът е в съдържанието на туитовете на Хигинс: дори Тръмп да не бъде арестуван, точно тези генерирани изображения ще се появяват в съзнанието на много хора, твърди Сам Грегъри, директор на правозащитната организация Witness. Дори ако човекът на генерираната снимка да има шест пръста на ръката си, изображението все пак притежава „разрушителен потенциал“ по отношение на дезинформация, смята Грегъри. Основният страх, обяснява той, не е свързан с факта, че хората, благодарение на фалшиви снимки, могат да повярват в това или онова събитие, а че ще спрат да вярват на всичко като цяло.

 

Огримен интерес предизвикват и „снимките“ от ареста на руския президент Путин. Такива се появиха след решението на Международния наказателен съд в Хага. Те, разбира се, са фалшиви и вероятно също съдържат „разрушителен потенциал“, а посланието им е дезинформация.