След като COVID-19 отшумя: Има от всичко по много, предупреждават лекари

Ограниченията заради пандемията от COVID-19 изместиха пика на доста от заболяванията и сега имаме от всичко по много. Имаме и скарлатина, и варицела, и грип, и COVID-19, заяви в сутрешния блок на Нова телевизия общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

"Имаме доста болни деца пред кабинетите. Всяко едно остро заразно заболяване започва с висока температура, болка в мускулите и ставите и болка в гърлото. При скарлатината се появява специфичен обрив по езика. Но в първите 12 часа, докато се проявят симптомите, е трудно да се диагностицира това заболяване. Нещата не са толкова лесни и прости, колкото изглеждат в интернет”, подчерта тя.

 

Много от болните в лекарските кабинети са деца, обясни тя и посъветва да се поставят ваксини на децата срещу варицела. 

 

“В момента тази ваксина е препоръчителна. Поставяме я. Не е късно и да се постави, ако детето е било в контакт със заразени. Това става до петия ден от контакта. Дори детето да се разболее, то прекарва болестта много по леко”, категорична е тя.

 

Николова посочи, че варицелата е вирусно заболяване, което не се лекува с антибиотик.

 

“За тях има противовирусни медикаменти. Те са специфични и повишават имунната защита. С антибиотик лекуваме само скарлатината, но тя се причинява от бетахемолитичен стрептокок и няма нищо общо с вирусите”, допълни общопрактикуващият лекар.