Путин помпа мускули: Западът не можел да се мери с Русия

Западът не може да поддържа доставките на оръжия за Украйна, а Русия има голям потенциал да мобилизира собствената си отбранителна индустриална база. Тези внушения се опитва да направи руския президент Владимир Путин в телевизионно интервю, за да създаде погрешното впечатление, че по-нататъшната украинска съпротива и западната подкрепа за Украйна са безсмислени, пишат в доклада си от Института за изследване на войната.

Путин твърди, че украинските сили изразходват до 5000 снаряда на ден, докато Съединените щати произвеждат средно 14 000-15 000 снаряда на месец. Според руския президент планираните от Запада увеличения на отбранителната продукция няма да съответстват на планираните от Русия увеличения. Путин обяви, че Русия ще построи над 1600 нови танка до края на 2023 г. и че Русия ще има повече от три пъти повече танкове от Украйна по това време.


Вероятно руският президент се възползва от възможността да развие този наратив въз основа на доклада на The Financial Times от 19 март, според който недостигът на експлозиви спъва европейските производители на оръжия. 


Путин сравни състоянието на руската военновременна DIB с текущата западна военна промишлена продукция, заявявайки, че Западът ще трябва да направи значителни жертви за граждански проекти, за да увеличи военното производство така, че да подкрепи Украйна във войната. Той добави, че за разлика от Запада, Русия не се нуждае от прекомерна милитаризация на икономиката, за да разшири своите способности.


Тези твърдения не се поддържат. Само БВП на САЩ е 10 пъти по-голям от този на Русия. Германия, Обединеното кралство и Франция заедно имат икономики почти пет пъти по-големи от тези на Русия. САЩ и техните съюзници със сигурност трябва да направят избор, когато обмислят да изразходват големите суми, необходими за подкрепа на Украйна, но изборите, пред които са изправени, не са толкова трудни, колкото тези в Русия. 


Руският военен индустриален потенциал всъщност е безнадеждно превъзхождан от западния военен индустриален потенциал. 


Посланието на Путин има за цел да убеди Запада да отдели по-малко от този потенциал за подкрепа на Украйна, като лъжливо убеди Запада, че не може да се мери с Русия. 


Обявените от Путин цели за производство на руски танкове през 2023 г. и сравненията с украинските запаси от танкове също пренебрегват ограничения индустриален капацитет на Русия да произвежда бързо по-модерни танкове и игнорират загубите на руски танкове на бойното поле. Ще са необходими повече от шест години, за да се постигне целта на Путин, ако се има предвид скоростта за производство на танкове в единствената фабрика в Русия УралВагонЗавод, която произвежда 20 танка на месец. 


Малко вероятно е фабриката а разшири производството на модерни танкове като Т-90 достатъчно бързо, за да постигне тези цели за девет месеца поради международните санкции и недостига на квалифицирана работна ръка.


Това не е единствената част от информационната операция на Путин. Вчера руският държавник обяви, че Русия ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус до 1 юли и поднови уморените вече твърдения за потенциала за ядрена ескалация. Това решение дойде в отговор на обявеното от Великобритания изпращане на оръжия с  обеднен уран, който е значително по-малко радиоактивен от естествения уран. Путин отхвърли твърденията на Запада, че подобни боеприпаси са безопасни за използване и не съдържат радиоактивни компоненти.


Според руския президент ядрото на снаряда отделя "радиационен прах" и може да разболее украинските граждани и да навреди на околната среда на Украйна. 


Западните противотанкови боеприпаси обикновено съдържат обеднен уран, който Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) отбелязва, че е "много подходящ за военни цели". Такива боеприпаси не могат да се използват за създаване нито на ядрени, нито на радиологични оръжия. Аргументът на Путин не отговаря на фактите.


Загрижеността на Путин за благосъстоянието на околната среда в Украйна освен това изглежда донякъде неуместна като се имат предвид огромните щети, които руските сили нанесоха на земеделските земи на Украйна, да не говорим за градовете и хората на Украйна.