След три дни арест: Прибират се моряците, задържани в Румъния

Четиримата моряци, задържани на пристанището в Констанца преди три дни, се прибират у нас. Това съобщи за Българската телеграфна агенция посланикът ни в Букурещ Радко Влайков.

Три риболовни кораба бяха задържани в съседна Румъния на 23 март. Те бяха спрени за проверка заради съмнения в бракониерство. Плавателните съдове са били на около 50 мили източно от Констанца. Бяха задържани 10 души, а шестима от тях вече са в България. 

 

Късно снощи приключиха и последните разпити. Българските рибари бяха освободени без да им бъдат повдигнати обвинения. Корабите обаче ще останат на пристанището в Констанца до изясняване на случая.

 

Самите рибари отричат обвиненията в бракониерство и посочват, че се придължат към разпоредбите на Европейската комисия за риболов, които им дават право да ловят всички видове риби там, където са били задържани.

 

До момента не е ясно дали за забраната за улов на акула в румънската икономическа зона е била уведомена българската държава своевременно и ако да, дали са били уведомени рибарите.

 

Възможно е да бъде наложена глоба до 100 хил. лева и плавателните съдове да бъдат конфискувани. Един от капитаните на кораба посочи пред родните медии, че предстоят дела.