Украинското военно министерство пак поиска от България МиГ-29

По думите му, Украйна, която се подготвя за своята пролетна офанзива, има нужда да подсили Военновъздушните си сили, които осигуряват въздушно прикритие на наземните операции. Украинските въоръжени сили водят тежки боеве в Бахмут и Авдеевка, където всеки ден, по негови думи, убиват между 900 и 1000 руски военни, използвани от въоръжените сили на Русия като "пушечно месо", смята той.

 

Въпросът за самолетите, според него, е сходен с този с танковете, когато страната за първи път поиска тежко въоръжение от съюзниците си миналата година. Постепенно съюзниците, обясни Сак, от съветски тип танкове са започнали трансфер на западни образци въоръжение.

 

В момента страната ни разчита само на съветските МиГ-29, от които постоянно могат да се използват не повече от 7-8 самолета по едно и също време. Ако не намери сега двигатели за остарелите си МиГ-29, то техният ресурс може да бъде удължен най-много до края на 2023 г. Първите изтребители F-16 пък се очакват през 2025 г. и в рамките на около две години България би останала без изтребителна авиация.


Министерство на отбраната обяви поръчка за закупуване на 6 ремонирани двигатели за МиГ-29 на българските Военновъздушни сили за 26,4 млн.лв. Това става ясно от Регистъра на обществените поръчки. Дава се възможност за участие и за български и за чуждестранни фирми, а като


Междувременно стана ясно, че Полша и Словакия съвместно ще доставят на Украйна 33 изтребителя МиГ-29. Съобщението дойде от военното министерство във Варшава. Полша ще даде 20 самолета, а Словакия - 13.