„ЛЕВИЦАТА!“ ще подготви и внесе законопроекти, които да разрешат проблемите на най-малките предприемачи и производители

Това стана ясно днес на среща между „ЛЕВИЦАТА!” и представители на Българската асоциация на заведенията (БАЗ). Браншовете на ресторантьорите и туризма са сред най-засегнатите от поредицата кризи, които връхлитат България в последните години.

От коалицията поеха ангажимент още в следващия парламент да подготвят и предложат законопроект, който да разреши основни проблеми, пред които са изправени дребните и средни предприемачи в ресторантьорския бранш. „ЛЕВИЦАТА!" ще участват активно и в изработването, предлагането и приемането на закон за създаване на Национална камара на ресторантьорите. По този начин бизнесът ще се саморегулира и ще се изчисти от нелоялна конкуренция. Целта е да се създадат условия за развитието на бранша, да се създадат условия за стимулиране на предпиемачество, да се защитават правата на членуващите в камарата и интересите на потребителите.


Мая Манолова заяви, че исканията на БАЗ и хората в този сектор са справедливи, и дребните търговци и предприемачи трябва да бъдат защитени, тъй като този сектор е един от най-големите работодатели на млади хора, а и в него преобладават представители на малкия бизнес. Българската държава не успява да задържи голяма част от активно работещите хора и в резултат на това, има огромен недостиг на работна ръка. Именно затова „ЛЕВИЦАТА!" ще работи в посока облекчаване и освобождаване от бюрократични спънки на процедурите за наемане на служители от трети страни. От бранша искат и да бъде създадено единно звено за електронно подаване на документация и електронен регистър.


Коалицията подкрепя и ще настоява за запазването на 9 % ставка на ДДС като постоянна мярка. Внасянето на законопроект за диференцирана постоянна ставка (от 9 % ДДС) ще е стимул за българските производители на вино и бира да продават продукцията си в България.


„ЛЕВИЦАТА!" ще се противопоставя на всякакви опити да се спекулира с различни финансови показатели и под претекст за повишаване на дефицити да бъдат прегазвани основни права и придобивки, намаляване на заплати, пенсии и всякакви форми на социална подкрепа на работещите в сектора на ресторантьорството и туризма, както и срещу намеренията всички печалби на юридически лица над 20 % да бъдат облагани с данък печалба, защото по този начин ще бъдат засегнати най-малките предприемачи.


„Ние сме „за" оръжейните търговци, търговците на ток, фармацефтичните компании, телекомите и банките да плащат за свръхпечалба, която да отива във фонд „Солидарност", но малкия бизнес, който едва оцелява и едва реализира 20 % да не бъде допълнително натоварван.", категорична е Мая Манолова.


Тя се срещна и с регистрирани дребни производители на домашна ракия от Национлано сдружение Българска домашна ракия, които настояват за промяна в настоящето законодателство, което е изцяло в техен ущърб. Те искат равнопоставени с европейските производители условия и права, да плащат акциз и да излязат легално на пазара. Това ще е от полза както за държавата, така и за най-малките производители. По този начин ще подлежат на контрол за качество и ще могат да реализират продукцията си.


Мая Манолова е известна с любовта си и грижата към животните. Затова, преди срещата с ресторантьорите се отби в дома за бездомни животни, в който със собствени средства, без държавни или европейски субсидии, животните се отглеждат в хуманни условия и живеят на свобода, без клетки. Тя направи съпоставка с много от държавните приюти, като тези в София и Варна, в които източването на държавни пари е по-важно от грижата за животните.