Петър Витанов: Референдумът за джендър идеологията ще има нулеви правни последици

„Не може, когато 1% от световното население притежава 80% от световните блага, да не бъде по-солидарно към обществата, към които принадлежи. И затова смятаме, че с налагането на прогресивен данък, в зависимост от големината на богатството, светът ще стане малко по-справедлив, държавите ще могат да разполагат с повече средства за социална политика, за образование, за климатични политики, за социален преход при новите климатични условия, за ред политики, за които в момента не могат да се съберат пари“, добави евродепутатът.

 

Според Петър Витанов несправедливостта е основен проблем и за страната ни.

„Такава гигантска пропаст, такъв разлом – това е Марианската падина, такова чудо няма никъде в цивилизования свят. Дори в най-капиталистическата държава като САЩ, където бизнесът е на почит, имаме прогресивно данъчно облагане и се надявам, че не е далече денят, в който ние ще можем да говорим свободно за преразпределение на благата у нас“, каза още той.

 

Петър Витанов коментира и намеренията на БСП да организира референдум за „навлизането на джендър идеологията в училищата“, който е в центъра и на предизборната кампания.

 

„За съжаление, водим някаква абсурдна хомофобска кампания, която носи подигравки и ни превръща в посмешище за разумните хора. Със сигурност мнозинството от родителите гледат с изумление това, което става. Защото те си дават сметка, че проблемът в българското образование далеч не са някакви имагинерни джендъри. Има хиляди родителите, които все по-трудно намират пари, за да облекат, да възпитат и да образоват собствените си деца в държава, в която уж образованието е безплатно“, добави социалистът.

 

„Резултатът от гледна точка на електорална подкрепа ще бъде катастрофален, ще отблъсне и малкото останали разумни, трезво мислещи хора. От гледна точка на правни последици – нула. И понеже видях начина, по който е формулиран въпросът, това е все едно да питате: искате ли слънцето да изгрява или да залязва. И какво като кажем "да“ или "не“?“, коментира евродепутатът.

 

Петър Витанов съобщи, че за него и за други социалисти, които бяха изключени неправомерно на конгреса, предстоят важни срещи в Брюксел с други социалисти.
„Нашата битка е само етап, през който преминаваме. Да, той е болезнен, но се надявам да не се случи по начина, по който се проведе в Унгария, в Полша, когато там левицата изчезна и трябваше след десетилетия да започне да възстановява позициите си. Надявам се при нас това да се случи много по-бързо, но все пак, за да се случи, трябва разум“, завърши той.


За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 


.