Зеленски: Путин носи отговорност за депортирането на 16 000 деца, това е държавно зло

„Това е едно историческо решение, което ще даде възможност за понасянето на историческа отговорност“, каза Володимир Зеленски в традиционното си вечерно обръщение решението на Международния наказателен съд да издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин. Броят на депортираните деца вероятно надхвърля 16 хиляди, изтъкна украинският лидер.

Депортирането на тези деца е политика на „държавно зло, което започва точно с висшето ръководство на тази държава“, заяви Зеленски.


„Извършването на подобна престъпна операция нямаше да е възможно, ако не бе наредено от човека, който е начело на държавата терорист“, каза още украинският президент.


Зеленски засегна и друг акцент – годишнината от бомбардировката на театъра в Мариупол. По думите му един ден виновните за атаката, при която загинаха много жени и деца, ще понесат отговорност за нея.


„Постоянно работим по две направления на нашата външна политика – европейско и евроатлантическо. С всички наши партньори. С официални и публични лица, с политици, с общности, които имат влияние. Украйна винаги е била Европа. Украйна винаги ще бъде Европа. Руските бомби няма да променят обективната реалност. А тя е, че украинците се защитават“, заяви Володимир Зеленски.