Гл. прокурор на съда в Хага: Путин ще се озове тук както Милошевич

"Всички те бяха могъщи, влиятелни хора, но се оказаха в съдебната зала", казва Хан и добавя, че Путин вече е влязъл в историята като първия ръководител на държава - постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, с издадена заповед за арест.

 

Президентът на САЩ Джо Байдън коментира по-рано днес, че руският президент Владимир Путин е извършил военни престъпления и решението на Международния наказателен съд (МНС) да издаде заповед за ареста му е оправдано, предаде Ройтерс, предаде БТА.

 

Вчера МНС поиска Путин да бъде арестуван по подозрение за извършване на противозаконно депортиране на деца и противозаконно прехвърляне на хора от Украйна в Русия, след началото на инвазията на Москва в съседната държава миналата година.

САЩ, както и Русия, не са член на МНС. „Е, мисля, че е оправдано. Но въпросът е, че това (МНС) не е признато и от нас на международно равнище. Мисля обаче, че той (МНС) излезе с много силен аргумент“, каза Байдън пред журналисти.

 

"САЩ отделно стигнаха до заключението, че руските сили са извършвали военни престъпления в Украйна и подкрепят търсенето на отговорност за извършителите на военни престъпления", посочи говорител на Държавния департамент.

"Няма съмнение, че Русия извършва военни престъпления и зверства в Украйна и ние сме били съвсем ясни, че отговорните за тях трябва да бъдат подведени под отговорност", добави говорителят.

 

Това е решение на прокурора на МНС, взето въз основа на фактите, с които разполага, се казва още в изявлението.

 

Този ход на МНС задължава 123-е държави, които признават юрисдикцията му, да арестуват Путин и да го предадат в Хага, ако стъпи на тяхна територия. Вчера МНС издаде и заповед за арест на Мария Лвова-Белова – руският комисар за правата на децата, по същите обвинения.

 

Подкрепен от САЩ доклад на изследователи от университета в Йейл миналия месец стигна до извод, че Русия държи поне 6000 украински деца в най-малко 43 лагера и други обекти като част от „широкомащабна систематична мрежа“.

 

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че решението на Международния наказателен съд да издаде заповед за арест срещу руския президент Владимир Путин е "историческо" и същевременно обвини Путин за депортирането на хиляди украински деца.