Петков и Василев не отидоха в комисията ”Джемкорп” 

Кирил Петков и Асен Василев отказаха да участват в заседанието на така наречената комисия "Джемкорп", която цели да провери подписания меморандум заради твърдения, че той не е прекратен. Комисията е факт по идея на ГЕРБ, които се позоваха на твърдения на служебния министър на енергетиката Росен Христов.

Съпредседателите на "Продължаваме Промяната" трябваше да бъдат изслушани във временната комисия, но отказаха с аргумент, че в момента в парламента се провежда парламентарен контрол, в който на депутатите предстои да изслушат регионалния министър Иван Шишков по темата магистрала "Хемус".


Скандалът с базираната във Великобритания "Джемкорп кепитъл мениджмънт" (Gemcorp) и подписания с меморандум беше актуален още в предишното Народно събрание. Още тогава от ГЕРБ поискаха подробности и заявиха, че зад сделката стои офшорка. Кирил Петков заяви, че меморандумът е необвързващ, а освен това ще провери тези твърдения. 


След като темата бе подета отново, Петков и Василев отсякоха, че меморандумът е прекратен. Същото потвърдиха и от самата компания. Настоящото ръководство на Министерството на енергетиката обаче твърди точно обратното - теза, която даде повод ГЕРБ да поискат създаването на временната комисия и да завъртят скандала в общественото пространство отново. 


На заседанието депутатът от ПП Венко Сабрутев посочи, че пред членовете на комисията служебният министър на енергетиката Росен Христов е потвърдил, че няма никаква щета за държавата от прекратяването на меморандума.