Радев зове да не се злоупотребява с темата ”Шенген”. Имаме шанс, но трябва съдебна реформа

Темата “Шенген” продължава да се обсъжда и да се работи на всички нива на дипломацията. Апелирам към партиите темата да не се политизира и да се използва за лична разправа между партийни лидери. Парламентът трябва да приеме законите по Плана за възстановяване и устойчивост, които касаят съдебната реформа. Имаме реални шансове догодина. 

Това заяви президентът Румен Радев, който участва в срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани в Тирана. 

 

Шансовете обаче по думите на държавния глава зависят до голяма степен от нас.

“Продължаваме усилията заедно с Румъния до последния момент. Има в определени страни от ЕС наслоени с години настроения срещу България. Тези предубеждения, къде основателни, къде не, много трудно се пречупват. Но аз съм убеден съм, че ако има единство на усилията, ние ще успеем", каза президентът.

 

Разширяването на ЕС, справянето с последиците от войната на Русия в Украйна и политическото сътрудничество са сред основните теми, които обсъждат държавните и правителствените ръководители с лидерите на шестте страни от региона.

 

Припомняме, че темата по-рано стана повод за разпри в парламента. Депутатите от “Продължаваме Промяната” обвиниха “хартиената коалиция” за нидерландското вето върху присъединяването ни към Шенген. От ГЕРБ пък видяха причината в партията на Кирил Петков и Асен Василев.

 

Радев коментира и разследването на “Скайнюз”, според което български граничари са стреляли по сирийски бежанци. Според държавния глава има агресивно поведение от страна на мигрантите, потрошен полицейски автомобил и ранен полицай. Няма данни за произведен изстрел. Това се посочи и в позицията на Министерството на вътрешните работи. 

 

Държавният глава все още не се е произнесъл по промените в Изборния кодекс, които наскоро бяха одобрени от парламента. Предстои да стане ясно дали държавният глава ще наложи вето.