Мая Манолова: Освен страха от високите сметки, хората имат още един голям страх – страха от война

„Освен страха от високите сметки хората имат още един, още по-голям страх и това е страхът от война. Българите не бива да допускаме партиите, които са готови да ни въвлекат във война да направят мнозинство. Дилемата е между незабавни преговори за мир и призиви за война до победен край.”

Това заяви лидерът на Изправи се България Мая Манолова в разговора си с Цветанка Ризова в предаването „Лице в лице" по бТВ. Манолова определи темата за войната в Украйна като разломна линия на предстоящите избори. Изправи се България стоят категорично зад мира и за провеждане на мирни преговори.

 

Според нея няма как да си разписвал за износ на оръжие и сега да се правиш на гълъб на мира. Манолова призова хората да не гласуват за големите партии, които са готови да ни въвлекат във война. С големите партии идват големите компромиси и големият резил, както видяхме след мача с Македония. А да гласуват за партията, която стои до хората през времето, защитава техните интереси и го е доказала във времето".

 

„Кампанията НЕ ПЛАЩАЙ идва да каже на институциите, че 60% по-скъпа вода, парно, дърва за огрев над 200 лв., пелети 1000 лв/тон, природен газ 5 пъти по-скъп, метан - 6 лева, горива с левче отгоре – всичко това е абсолютно непосилно за плащане от българските домакинства. Тази кампания е нашият протест, бунт, гражданско неподчинение, с което искаме първо да разобличим монополистите и институциите, които им опъват чадър" – заяви лидерът на Изправи се България.

 

Манолова припомни случая със столичната Топлофикация и надписаните с 20% ДДС вместо 9% ДДС сметки – „Там където е светнал прожекторът на „Не плащай" се установяват огромни злоупотреби. Ние разобличихме монополиста Топлофикация, че е надписал сметките на столичани с 11% , запалихме фактури пред сградата на дружеството, КЕВР се разпореди и Топлофикация издаде нови фактури с 11% по-ниски" – каза Манолова. Случаят с водата в с. Караисен, област Велико Търново, където въпреки спряното водоподаване, бяха начислени служебно по 5 кубика за всеки от месеците на безводие на абонатите също бе част от кампанията НЕ ПЛАЩАЙ на формацията.

 

Към момента от Изправи се България определят кампанията НЕ ПЛАЩАЙ като предупреждение към правителството да въведе мерки, които да подкрепят домакинствата, така че хората да оцелеят през зимата. В противен случай ще се прибегне до ефективни действия и гражданско неподчинение. По думите на Манолова нейната формация ще направи необходимото след като влезе в парламента, за да защити потребителите като представи подготвения от формацията Закон за извънредната ситуация в енергийния и водния сектор, съгласно който държавата трябва да поеме цялото увеличение на енергийните сметки за всички енергийно бедни българи.

 

По повод припознаването от различни формации на необхоидмостта да се въведе понятието „енергийно беден" за подкрепа на хората, лидерът на Изправи се България припомни, че дефиницията енергийно-беден е внесена от нея още като омбудсман през 2016 г. и тя определя всички, чиито разходи възлизат на повече от 10% от приходите им. В България към това число спадат над 3 млн. души. „Излишъкът от 9 млрд. всяка година, който се пръска по партийни фирми, по любими общини и някои сектори, които са близки до тези, които управляват, сега тези пари трябва да отидат при хората" – каза Мая Манолова.

 

Беше представен спасителния план на формацията, таван на цените на горивата, таван на цените на основни хранителни продукти от малката потребителска кошница.

 

Платена публикация