Повдигнаха обвинение на шофьора на сръбския автобус от кошмара на АМ “Тракия”

Обвинение за причиняване на катастрофата със сръбски автобус на АМ “Тракия”, при която пострадаха 12 деца, бяха повдигнати на водача на превозното средство от прокуратурата в Стара Загора.

От обвинението посочват, че водачът е нарушил чл. 20 от Закона за движение по пътищата и е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 343, ал.3, б.“а“ вр. чл.342, ал.1 от Наказателния кодекс.

 

Припомняме, че 12 деца на възраст между 6 и 16 г. пострадаха при инцидента малко след 20 ч. вчера на АМ “Тракия”. Сръбски автобус с деца, прибиращи се от фестивал в Слънчев бряг, се преобърна в канавката. Пострадаха и двама възрастни. В момента две от децата се намират в столичната УМБАЛСМ “Пирогов” - едното се оперира, а другото е в стабилно състояние. Пострадали се лекуват и в старозагорската болница. Седем линейки транспортираха днес под конвой на МВР пострадали до българо-сръбската граница, където е осигурен зелен коридор за връщането им обратно в западната ни съседка. 

40-годишният водач на автобуса е бил тестван за алкохол и наркотици като пробите му са били отрицателни. 

 

И в момента продължават действията по разследването под надзора на Районна прокуратура-Стара Загора. Приобщават се писмени доказателства, назначават се експертизи. Делото е взето на специален надзор от Апелативна прокуратура-Пловдив.


Обвиняемият е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Районна прокуратура-Стара Загора да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение “задържане под стража“ спрямо него.