Граждани на протест срещу екстрадицията на критика на Путин Алексей Алчин

Протест пред Съдебната палата ще се проведе тази вечер срещу екстрадицията на критика на руския президент Владимир Путин Алексей Алчин. Граждани ще се обявят срещу опита за репресия и ще поискат България да се заяви като европейска и демократична държава, която не си сътрудничи с "Путинова Русия".

Алексей Алчин е руснак, който живее у нас от 2017 г. Той бе арестуван в началото на август по искане на Кремъл, след като прокуратурата в Русия образува наказателно дело срещу него за укриване на данъци. Ден след ареста му варненски съд постанови той да бъде върнат в родината си.

 

Преди дни журналисти, преподаватели и правозащитници настояват президентът Румен Радев да използва конституционното си правомощие и да даде политическо убежище на руснака.

 

"Интересен е и фактът, че именно след началото на войната, когато Алексей публично осъди агресията на Русия срещу Украйна и на 26 февруари 2022 г., на антивоенен митинг във Варна пред общината, изгори руския си паспорт и военна книжка, Русия изпрати искане чрез Интерпол до България за екстрадиране по наказателно дело в което той е обвинен за предполагаеми неплатени данъц. (...)

 

Освен това, в условията, когато цялата световна общност, включително правозащитните организации, наблюдават масовите репресии и преследвания на руски граждани от правоприлагащите органи, доверието към руското правосъдие окончателно се изчерпа. Именно в рамките на съдебния процес в Русия се правят наказателни обвинения и престъпни правно несъстоятелни постановления, които нарушават финансовите условия, свободата, живота и здравето на руски граждани, които всъщност не са извършили никакви престъпления. Случаят с Алексей Алчин няма да бъде изключение. Изказваната публично от Алчин антивоенна позиция с политически елементи може да се превърне в основание за утежняване на положението му при физическото му предаване в Русия", посочват организаторите на протеста.