Премиерът за думите на Рама: Не трябва да се поддаваме на различни реторики

Надявам се в скоро време българската позиция да стане европейската, и тази европейска позиция да стане възможността за напредване и сключване на крайната сделка. Това заяви премиерът в оставка Кирил Петков относно срещата на върха на ЕС по отношение на евроинтеграцията на Западните Балкани

"Аз като министър-председател няма да счупя това обещание. Европейците гледаха възможност да видят дали днес ще бъде взето решението. Комуникирах много добре българската позиция - надявам се в скоро време българската позиция да стане европейската, и тази европейска позиция да стане възможността за напредване и сключване на крайната сделка", заяви той, цитиран от "Дарик".

 

И се обърна към лидера на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов и другите опозиционни партии, които са се упражнявали по темата напразно, че днешният ден е доказателство, че не е предаден българският национален интерес.

Петков поясни, че страните членки в ЕС са уважили това решение да се вземе от българския парламент. Той коментира и позицията на македонския премиер Димитър Ковачевски, който заяви, че френското предложение е "неприемливо".

"Днес всички разбраха защо френското предложение е толкова важно и за дългосрочното решение на проблема в региона. Нямаше страна, която да каже, че не разбират това", заяви той.

 

Относно острите реплики на албанския премиер Еди Рама, Петков уточни, че най-важно е да се защити българската позиция в този момент. "Не трябва да се поддаваме на различни реторики - обсъждания и коментари трябва да се оставят настрани", подчерта още Петков.