Еди Рама: България е позор

България е позор, но не е само България. Причината е уродливия дух на разширяването, напълно уродлив. Този дух от споделена визия на една общност се превърна в отвлечен автомобил от една държава-членка. И видяхме - всеки път, когато нещо се случи в тази държава-членка, автомобилът се пуска в движение.

Това каза в Брюксел албанският премиер Еди Рама относно старта на преговори за членство на РСМ и Албания в Европейския съюз.  Колегата му Димитър Ковачевски нарече България "държава, която е решила да се върне в миналото" и категорично заяви: "Предложението в такава форма, каквато е в момента, е неприемливо за мен, за президента на държавата, за правителството, за коалиционните партньори и за гражданите на Република Северна Македония".

 

Пресконференция след срещата на върха на Западни  Балкани - ЕС трябваше да дадат и председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, но тя беше отменена.

 

В отговор на журналистически въпрос Рама, Ковачевски и Вучич заявиха, че двамата европейски лидери са били много разочаровани и дълбоко тъжни от липсата на пробив.